Försöket med sex timmars arbetsdag kan avslutas

Uppdaterad
Publicerad

Pilotprojektet med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende kan avslutas. Det står klart efter dagens kommunstyrelsemöte.

Under onsdagen lyckades allianspartierna med stöd av Sverigedemokraterna få igenom en motion som vill att pilotprojektet avslutas. Kommunstyrelsen i Göteborg beslutade att bifalla motionen med röstsiffrorna 7-6.

– Det är jättebra, säger kommunalråd Maria Rydén (M) som är en av de som står bakom motionen. Det är här är ett populistiskt projekt som slösar med medborgarnas pengar.

Daniel Bernmar (V) är ansvarigt kommunalråd för sex timmars arbetsdagsprojektet. Han är besviken över beslutet i kommunstyrelsen.

– Vi i den rödgrönrosa ledningen tycker självklart att vi ska värna kollektivavtal och fortsätta att satsa på arbetstidsinnovationer. 

Han menar att dagens beslut är ett brott mot kollektivavtalet.

– Maria Rydén har motionerat om att avsluta projektet på Svartedalen, trots att hon själv skrivit under ett kollektivavtal för projektet som inte är uppsägningsbart. Arbetstagarna i Göteborg kan uppenbarligen inte lita på Moderaternas ord, säger Daniel Bernmar.

Internationellt uppmärksammat

Försöket med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende i Göteborg inleddes i februari 2015 och har av den politiska majoriteten i Göteborg beskrivits som mycket lyckat. Åtta miljoner om året har man lagt på att korta de anställdas arbetstid. Projektet har blivit mycket uppmärksammat, inte bara inom landets gränser utan även av internationell media.

Men nu kan det alltså bli slut på projektet.

– Det är anmärkningsvärt att Moderaterna aldrig kommer med egna förslag för att förbättra arbetsmiljön, utan endast lägger kraft på att avsluta lyckade projekt, kommenterar Daniel Bernmar.

– Vi har stora utmaningar när det gäller arbetsmiljön inom äldreomsorgen men sex timmars arbetsdag är inte receptet, kontrar Maria Rydén.

Frågan ska tas upp i kommunfullmäktige för slutligt avgörande.

– Det är dröjer väl en månad innan vi tar upp frågan där, sedan hoppas jag att projektet läggs ner dagen efter mötet, säger Maria Rydén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sex timmars arbetsdag i Göteborg

Mer i ämnet