Fortsatt sex timmars arbetsdag i Mölndal

Uppdaterad
Publicerad

Mölndals sjukhus fortsätter med sex timmars arbetsdag ytterligare ett år. Projektet har gett mer vård – trots kortare arbetsdag.

Sedan ett år tillbaka har en operationsavdelning på Mölndals sjukhus testat sex timmars arbetsdag. Enligt sjukhusledningen har projektet lett till flera positiva effekter, bland annat av arbetsmiljö och rekrytering av nya medarbetare på avdelningen. Därför har man nu bestämt sig för att förlänga projektet ytterligare ett år.

– Nu knackar folk på dörren och vill komma och jobba här. Våra rekryteringsproblem är avsevärt mindre nuförtiden, säger Anders Hyltander, områdeschef för Sahlgrenska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

Sex timmars arbetsdag i Göteborg

Tuff arbetsmiljö

Anledningen till att man inledde försöket var att man hade en rad problem med arbetsmiljön på avdelningen. Under lång tid har arbetsförhållanden varit tuffa med mycket tunga lyft.

Projektet med sex timmars arbetsdag på Mölndals sjukhus har tillsammans med det på Svartedalens äldreboende varit mycket uppmärksammat, även i internationella medier. I Göteborgs kommun vill dock oppositionen avsluta projektet med sex timmars arbetsdag.

Beslutet att fortsätta ytterligare ett år i Mölndal har tagits av sjukhusledningen och är alltså inte ett politskt beslut utan ett tjänstemannabeslut. Men även den politiska ledningen är mycket nöjda med utfallet.

– Det här är ett försök som både personal och patienter vunnit på. Vi får ut mer vård än vi fick tidigare på avdelningen, köerna till höftledsoperationerna har minskat, säger Johnny Bröndt (M) ordförande i Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelse till SVT.

”Delmål har uppnåtts”

Även om projektet har gjort att köerna till operationerna har minskar så har man dock inte riktigt lyckats nå upp till det produktivitetsmålet man hade med projektet men sjukhusledningen vill ändå låta projektet fortsätta ytterligare ett år och ge de förutsättningar som behövs för att kunna öka produktiviteten ytterligare. 

– Ett antal delmål har uppnåtts men vi har inte nått ända fram för att kunna höja produktiviteten till det läge vi hade hoppats att nå vid denna tid. Jag och mina medarbetare ser dock utvecklingspotentialen på sikt med projektet. Jag är övertygad om att vi kan gå i mål med en kombination av bättre arbetsmiljö och en hög kapacitet att kunna behandla fler patienter, säger Anders Hyltander i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sex timmars arbetsdag i Göteborg

Mer i ämnet