Foto: arkivbild TT

Fler nyanlända kvinnor söker jobb via Arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

Färre män och fler kvinnor är inskrivna på Arbetsförmedlingen än för ett år sedan. Ökningen bland kvinnorna beror framför allt på att fler nyanlända kvinnor skrivit in sig.

Sarah Nilsson som är arbetsmarknadsanalytiker ser positivt på att fler nyanlända kvinnor anmält sig som arbetssökande.

– Till viss del skulle det kunna tolkas som att arbetslösheten stiger. Men vi menar att kvinnorna som skriver in sig och blir en del av våra system visar att de är motiverade att skaffa sig ett jobb, säger hon.

Totalt sett minskade arbetslösheten i landet mellan februari förra året och samma tidpunkt i år, från 7,8 till 7,4 procent.

Västra Götaland har lägre arbetslöshet än riket i stort, och även här har man sett en minskning. 6,8 procent arbetslösa i februari förra året har blivit 6,4 procent i år. Högkonjunkturen innebär fler jobbmöjligheter, och inom bland annat vård och omsorg är det arbetskraftsbrist.

Ungdomsarbetslösheten minskar

I Västra Götaland var knappt 7000 ungdomar mellan 18 och 24 år inskrivna som arbetslösa i februari i år. Det är en minskning från samma månad förra året, då drygt 8500 ungdomar var arbetslösa i länet. Gymnasieexamen är viktig, men överlag är chanserna för unga att få arbete stora just nu, säger Sarah Nilsson.

– Framför allt de som har läst ett yrkesinriktat program har goda möjligheter nu under högkonjunkturen, säger hon.

Sett till hela landet har ungdomsarbetslösheten sjunkit ordentligt, från 11,2 till 9,5 procent. En förklaring till detta är att åldersgruppen är mindre än den varit tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.