Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet varför långtidssjuka i covid fått vänta så länge på vård i Västra Götaland. Foto: SVT

Madeleine Jonsson (MP) om kritiken mot den bristfälliga vården av långtidssjuka

Publicerad

Fler specialistmottagningar i Västra Götaland och vård digitalt ska göra att fler långtidssjuka i covid-19 får vård snabbare.

– Det ska finnas postcovidmottagningar på våra specialistsjukhus, säger Madeleine Jonsson (MP), vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen.

Just nu finns det en postcovidmottagning på Östra sjukhuset i Göteborg, men enligt Madeleine Jonsson är det inom kort också på gång i Skövde och Trollhättan.

– Borås ligger lite efter men det ska öppnas där också. Att bygga upp nya kliniker tar tid, säger hon.

Att det dröjt två år med att starta dessa specialistmottagningar, trots att det redan för ett år sedan stod klart att många drabbats av långtidscovid, kritiseras bland annat av de som drabbats.

– Våra team som jobbar med kunskapsutveckling inom det här området har regelbundet avstämning med patientorganisationerna eftersom vi vill ta till oss av kritiken och bli bättre.

Har fått prioritera det mer akuta

Orsaken till att det dröjt så länge är för att det har varit problem med personalförsörjningen.

– Det är olyckligt men man måste ha förståelse för att när det under pandemin kommit in 200 extra patienter så har personalen prioriterat att rädda liv i stället för att ta emot långtidssjuka i covid.

Det satsas inte bara på fler specialistmottagningar för patienter med postcovid, även andra lösningar ska provas.

– Vi har infört vård digitalt för de som mår så dåligt att de inte orkar ta sig till en vårdcentral. Då kan de koppla upp sig hemifrån och ha ett digitalt vårdbesök.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet