Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Fler torskhotell ska sänkas i havet

Uppdaterad
Publicerad

Torsken var länge försvunnen ur Byfjorden i Bohuslän – men nu syns åter stationära stim. Sannolikt är förklaringen konstgjorda betongrev – eller ”hotell”.

Byfjorden utanför Uddevalla är inget bra fiskevatten idag. Historiskt utfiske och en lerig, syrefattig botten skapar dåliga förutsättningar, och sedan 2010 råder ett omfattande fiskeförbud, för att värna det liv som finns kvar.

Med den kännedomen ville Lars-Olof Axelsson göra något. Han visste att både torsk och hummer ville ha håligheter att gömma sig i. Kunde man skapa dessa med hjälp av betong? Idén till vad som kom att kallas för torsk- och hummerhotell var född.

Livet hittar en väg

Idén möttes från flera håll av viss skepsis. Men idag, fem år senare, känner Lars-Olof Axelsson att han hade rätt.

– Naturen är ju så självklar. Den utreder inte och den bordlägger inte beslut. Känner den att det är bra betingelser, då sätter den igång och producerar barn, säger han.

I vattnet kring revet finns nu torskar på uppemot 60 centimeter och man har konstaterat stationärt lekande, alltså att torskarna lever och förökar sig på plats.

Fler hotell ska dumpas

Nu vill Lars Olof Axelsson utöka satsningen, som han driver ideellt tillsammans med sin sambo. Länsstyrelsen har gett honom tillstånd att placera ut ytterligare 64 rev. Den här gången är även Havsfiskelaboratoriet i Lysekil med och följer arbetet. Om finansieringen löser sig räknar han med att det hela kan färdigställas under nästa år.

– Målsättningen är naturligtvis att det ska bli gott om torsk i Byfjorden, men också att det ska generera torsk som simmar västerut, säger han.

I klippet kan du följa med ner under vattenytan och se torsken simma vid reven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.