Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vill rösta, men behöver mer information” – hör boende i Angered om möjligheten att rösta i valet. Foto: SVT

Fler utländska medborgare får rösta i valet – alla känner inte till det

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 100 000 utländska medborgare som bor i Västra Götaland kommer inte får rösta i riksdagsvalet. Däremot har de rätt att rösta i valen till både region- och kommunfullmäktige i september. Men alla känner inte till det.

– Jag vill rösta men behöver mer information, säger David Ipoliti, boende i Angered.

Nya siffror från Statistikmyndigheten SCB visar en ökning i hur många utländska medborgare som kommer att få rösta. I hela Sverige handlar det om cirka 670 000 personer, vilket är drygt 130 000 fler än i valet 2018.

I Västra Götaland rör det sig om cirka 107 000 personer.

När SVT Nyheter Väst frågade boende i Angered var det många som uttryckte intresse för att rösta – men flera som var osäkra på vad som gällde.

I klippet ovan kan du höra vad några personer i Angered tycker om att delta i region- och kommunvalen.

Du har rösträtt till region- och kommunfullmäktige om du är 18 år senast på valdagen, och uppfyller några av följande punkter:

• Svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen/regionen.

• Medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen/regionen.

• Medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan, eller statslös, och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen/regionen.

KÄLLA: Valmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Mer i ämnet