Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du se Maria Solevid svara på tre frågor om regionvalet i Västra Götaland. Foto: Lars Wiklund/SVT

Ledningen för Västra Götalandsregionen tappar – men fortsatt flest mandat

Uppdaterad
Publicerad

Efter att 95 procent av rösterna till regionvalet är räknade är det fortfarande oklart vilket styre regionen kommer att ha. Den nuvarande minoriteten M, L, C, KD och MP som styrt är försvagad – men man siktar på att sitta kvar.

– För att få en majoritet krävs att någon byter block eller styr med SD, säger statsvetaren Maria Solevid.

Se Maria Solevid beskriva det knepiga parlamentariska läget i regionen i klippet ovan.

På måndagen när 95 procent av rösterna till regionvalet räknats stod det klart att det nuvarande blågröna minoritetsstyret försvagats. Men de har ett mandat mer än blocket med S och V. De blågrön har 63 mandat och S och V har 62. Det krävs 75 mandat för att styra i majoritet.

Val 2022

MP kan byta block

De blågröna har sagt att de gärna fortsätter regera, men Miljöpartiet öppnade tio dagar före valet för att byta block om man får igenom mer grön politik där.

– Vi är försvagade, men vi är fortsatt den största minoriteten i nuvarande konstellation, säger regionrådskandidaten Lars Holmin (M) till SVT Nyheter Väst på måndagen.

Demokraterna åker ut

Däremot står det klart att Demokraterna tappar sin plats i regionfullmäktige och att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna ökar med 2,6 procentenheter vardera. S är fortsatt största parti, följt av M och SD.

SVT har sökt Miljöpartiet i Västra Götalandsregionen för en kommentar utan framgång. I klippet nedan kan du se hur det såg ut på Vänsterpartiets valvaka på söndagen. Då såg partiet ut att gå betydligt starkare än vad som står klart när fler röster räknats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet