Här porträtteras regionens politiker

Uppdaterad
Publicerad

De är okända för många – men de ansvarar för att din förlossning går smärtfritt, att du kommer i tid till jobbet med bussen och att de bästa dirigenterna kommer till Västsverige. Totalt hanterar de en budget på 60 miljarder.

Nu porträtterar SVT Nyheter Väst åtta toppkandidater i Västra götalandsregionen. 

Moderaterna

Moderaterna i Västra Götalandsregionen har en enda huvudfråga: Tillgänglighet. Partiets toppnamn tycker att ledningen har misslyckats med att ge människor vård i rimlig tid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Holmin (M) har jobbat som lärare innan han blev politiker på heltid. Starta klippet för att se när han frågas ut under en padelmatch SVT:s reporter i Ulricehamn. Foto: SVT

Kristdemokraterna

Kristdemokraternas regionpolitik kan tyckas något knepig. De vill nämligen avskaffa regionens sjukvårdsansvar.

Socialdemokraterna

Det är åtta år sedan Socialdemokraterna styrde Västra Götalandsregionen senast. De är rejält sugna på ett maktövertagande och deras främsta löfte är att korta köerna och förbättra arbetsmiljön inom vården – men utan att höja skatten.

Sverigedemokraterna

Stopp för betalda tolkar i vården för de som bott här länge och en dröm om ett stopp för medicinprodukter från Kina. SD i Västra Götalandsregionen vill satsa på det regionalt producerade både för miljön och kulturens skull. 

Vänsterpartiet

En skattehöjning med 35 öre per hundralapp i Västra Götaland skulle göra regionen till femma i landet när det kommer till inkomstskatt. Vänsterpartiet hoppas på så sätt kunna säkra en bättre vård och billigare kollektivtrafik.

Miljöpartiet

Solceller på alla regionens byggnader och fler intäktskällor till kollektivtrafiken. Det är några av MiljöpMp-topp regionenartiets förslag inför årets regionval. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Madeleine Jonsson (MP) är jurist och tjänstledig från ett jobb som ekonomichef. Starta klippet för att se när hon letar upp en av sina favoritförfattare – och berätta vad som lockar med en bok om hormoner. Foto: Hans-Åke Mossberg/SVT

Centerpartiet

Centerpartiet har styrt Västra Götalandsregionen i åtta år tillsammans fyra andra partier. De trycker på att vården måste ställa om och lovar maxtal på antal anställda per chef.

Liberalerna

God arbetsmiljö, möjligheten att utvecklas och en lön som speglar erfarenhet och kompetens. Så vill Liberalerna få vårdens personal att stanna i yrket. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pär Lundquist är ekonom, och tog över som regionråd när Jonas Andersson (L) lämnade heltidspolitiken. Starta klippet för att se när han instrurerar SVT:s reporter hur hon ska bete sig i rinken. Foto: Hans-Åke Mossberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Mer i ämnet