Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Svensson (KD) är lärare till yrket men har suttit länge i kommunstyrelsen i Alingsås. Starta klippet för att se när han tog med SVT:s reporter ut på Mjörn. Foto: SVT

KD-toppen i farfars båt: “Sjönk efter 30 sekunder”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Kristdemokraternas regionpolitik kan tyckas något knepig. De vill nämligen avskaffa regionens sjukvårdsansvar.

– Det är inte rimligt att vi har 21 regioner som ska göra samma sak, säger Stefan Svensson, partiets toppkandidat.

Stefan Svensson har varit kommunpolitiker i Alingsås i 14 år, i dag jobbar han med regionpolitik. Just nu kan man se spårvagnar tapetserade med honom och KD:s partiledare Ebba Busch då han numera är toppkandidat i Västra Götalandsregionen.

– Den största skillnaden är antalet nollor i budgeten – i Alingsås handlade det om två miljarder att ansvara föra, i regionen drygt 60, säger han.

Vill avskaffa regionerna

Kristdemokraternas politik för sjukvården går ut på att dela in landet i sex storregioner istället för dagens 21 regioner. Därifrån ska vården planeras och på så sätt hoppas man få större skatteunderlag för att bli mer effektiva.  

Partiet vill också korta dagens vårdgaranti från dagens max 90 dagar i väntan på operation till 30 dagar och införa ett hälsosamtal från 40 års ålder – något man har gemensamt med Miljöpartiet. 

Ofrivillig ensamhet ska motverkas

Kristdemokraterna ägnar ett helt avsnitt i sitt regionpolitiska program åt ofrivillig ensamhet. Där står det att partiet vill öka civilsamhällets insatser på området.  

Kristdemokraterna är regionens sjätte största parti med 11 av 149 mandat i regionfullmäktige. Partiet styr regionen tillsammans med Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna.

– Jag tycker det har fungerat jättebra och fortsätter gärna så efter valet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Mer i ämnet