Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Madeleine Jonsson (MP) förklara varför de nu byter sida i regionen och vill styra med Socialdemokraterna. Foto: SVT

Miljöpartiet i regionen byter sida – bäddar för maktskifte

Uppdaterad
Publicerad

De borgerliga ville fortsätta – men nu överger Miljöpartiet det nuvarande styret i Västra Götalandsregionen som varat i åtta år. I stället vill samarbete med Socialdemokraterna istället.  

– Vi är överens med S om att försöka hitta stöd för ett nytt styre i regionen, säger Madeleine Jonsson till SVT Nyheter Väst.

Den så kallade grönblåa samverkan som styrt Västra Götalandsregionen sedan 2014 ser nu ut att lösas upp. Samarbetet har bestått av de fyra allianspartierna M, C, L och KD samt av MP. Men nu väljer alltså Miljöpartiet att hoppa av.

Rikspolitiken påverkar

Bakgrunden till att Miljöpartiet väljer att lämna den grönblåa samverkan är bland annat att man tror att väljarna kan blanda ihop riks- och regionnivå.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

– Det har känts som att Moderaterna inte ens ville att vi skulle komma in i riksdagen. De har haft en jättehård kampanj under lång tid är klart att det påverkar, säger partiets regionala toppnamn Madeleine Jonsson.  

Hon är tydlig med att partiet inte kommer att bidra till någon skattehöjning i ett nytt styre. 

S: ”Vi pratar med alla utom SD”

Socialdemokraterna som gjorde ett starkt val i regionen säger att de nu bjuder in brett till samtal om samverkan.

– Jag har öppningar till alla partier just nu och har kontakt med gruppledarna för att bilda ett stabilt styre i regionen. De enda vi bestämt har stängt samverkan med är Sverigedemokraterna, säger Socialdemokraternas gruppledare Helén Eliasson.

Vad säger du om att Miljöpartiet väljer att lämna den grönblåa samverkan?

Det är ett besked som jag tar med mig när vi nu ska försöka få till en samverkan framåt.

”Hade hoppats på fortsättning”

Från Moderaternas sida beklagar man att Miljöpartiet nu väljer att lämna samarbetet.

– Vi har haft åtta bra år tillsammans och jag hade hoppats på en fortsättning, säger Moderaternas gruppledare i Västra Götalandsregionen Lars Holmin.

Han understryker samtidigt att han förstår deras beslut.

– Med tanke på att de backar ganska kraftigt så upplever de säkert att de blivit straffade av väljarna. Jag får respektera deras slutsats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Mer i ämnet