Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionrådskandidaterna My Alnebratt (S) och Peter Hermansson (M) om vilken kontroll de vill ha på utländska ägare av vårdcentraler. Starta klippet för att se vem som anklagar vem för skrämselpropaganda. Foto: Lars Wiklund/SVT

Strid om riskkapitalister bakom vårdcentralerna: ”Skrämselpropaganda”

Publicerad

Ska utländska riskkapitalister få äga vårdcentraler som finansieras med skattemedel? Frågan har blivit högaktuell sedan ett riskkapitalbolag från Abu Dhabi lagt ett bud på företaget Capio som driver 18 vårdcentraler åt regionen.

Budet från riskkapitalbolaget drogs tillbaka i slutet av augusti så ett köp är inte längre aktuellt. Men frågan om vem som ska kunna äga en vårdcentral är högaktuell i valrörelsen.

– Vi vill ta tillbaka kontrollen över vården, säger My Alnebratt, socialdemokrat med bakgrund på finansdepartementet, som går till val på hårdare kontroll av ägarna.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

– Vi gör alltid en riskbedömning vid ägarbyten, säger Peter Hermansson, moderat som inte vill införa några nya regler i dagsläget.

Rapport: 12 riskapitalbolag bakom vårdcentraler

Samtidigt visar en rapport från regionen att det är svårt att ta reda på exakt vilka som äger företagen. Bara att ta fram ägarstrukturen för vårdcentralerna i Göteborg tog nästan fyra arbetsveckor för en person.

– Det var ett politiskt uppdrag vi fick att kartlägga ägarstrukturerna, säger Hans Möller, regionutvecklare som var den som gjorde utredningen.

Av de 18 vårdcentraler som kartlades i Göteborg delägdes 12 av riskkapitalbolag, 15 av anställda på vårdcentralen och 10 hade alternativa investeringsfonder som delägare.

Eftersom de olika ägartyperna förekommer i olika konstellationer och överlappar varandra var de fler än det totala antalet vårdcentraler.

Se den politiska debatten om kontroll av ägarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Mer i ämnet