Västra Götaland är regionen med flest politiker i landet

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götaland har flest regionpolitiker i hela Sverige, nästan dubbelt så många som Skåne och Stockholm. Det visar en granskning som SVT Nyheter Väst gjort tillsammans med Uppdrag granskning.

Men trots kritik, och att en ny organisation utretts i två år, kommer det inte bli färre politiker.

Totalt var det 744 personer som fick ersättning för politiska uppdrag i Västra Götalandsregionen 2019. Det är långt fler än i alla andra regioner. I Stockholm var motsvarande antal 436 och i Skåne 282.  

Västra Götaland är den region i Sverige med flest kommuner, 49 till antalet, och man har också stora geografiska avstånd. Men de SVT talat med lyfter fram en annan sak som förklaring till att antalet personer som fått ut arvoden är så många: Det handlar om organisationen.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

I Västra Götaland finns det just nu totalt 30 olika nämnder samt 19 styrelser för sjukhus, folkhögskolor och kulturinstitutioner. Alla med arvoderade heltids- eller fritidspolitiker.  

Ny politisk organisation 

På tisdagen väntas regionfullmäktige besluta om en helt ny organisation som hade kunnat ge färre politiker. Men minskningen är marginell – av regionens 621 politiska ledamöter blir det 612.

Två partier, Kristdemokraterna och Demokraterna, drev en tydlig linje om minskning. Demokraterna ville att man helt tar bort sjukhusens politiska styrelser.  

– Varken i polisen eller försvaret av Sverige sitter det politiker och tycker till. Vi behöver lämna sjukvården till professionen. Tyvärr lyssnade inte övriga partier på oss, säger Martin Wannholt, gruppledare för Demokraterna i regionfullmäktige. 

Hälso- och sjukvårdsnämnderna läggs ned

Idag finns det fem nämnder som beställer sjukvård, men det kommer enligt förslaget ske från en enda central nämnd i fortsättningen. 

– Det kommer att bli en stor förändring för väljarna, vi kommer att ha en regional planering utav vården som kommer att bestämma vad Skene lasarett ska ha och vad som ska finnas i till exempel Skaraborg, det kommer väljarna märka av, säger Conny Brännberg.

Även KD ville se färre politiker i regionen – mer om detta här du i klippet ovan.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Mer i ämnet