Politiska reaktioner efter Wannholts dubbla löner

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Västs rapportering om att Martin Wannholt (D) får arvode både som kommunalråd och gruppledare i regionen får nu politiska konsekvenser.

– Jag kommer att föreslå att vi har någon form av begränsning kring vad man kan få på politiska uppdrag, säger Leif Blomqvist (S), andra vice ordförande i Göteborgs stads arvodesgrupp.

En av de som reagerat är Daniel Bernmar (V) – hör honom berätta i klippet.

Under måndagen kunde SVT Nyheter Väst berätta att Demokraternas gruppledare Martin Wannholt 2019 hade en inkomst på över 400 000 per år som gruppledare i regionen. Samtidigt som han är heltidsarvoderat kommunalråd i Göteborg och tjänade 800 000 kronor på det kommunala uppdraget. 

– Jag har försökt få regionen att stoppa utbetalningen när vi kom in i fullmäktige, jag tycker inte att jag ska ha dem. Men det var omöjligt enligt kommunallagen, säger Martin Wannholt (D).

Inte möjligt att avsäga sig arvodet idag

Enligt kommunallagen är det inte möjligt för en folkvald att avsäga sig arvodet idag, men Leif Blomqvist (S) som sitter i Göteborgs stads arvodesberedning och föreslår hur mycket politiker ska tjäna i staden vill ändå se över rimligheten i att tjäna dubbelt på politiska uppdrag.

– Vi har möte inom en månad och då kommer jag att ta upp det.

Leif Blomqvist (S) sitter i arvodesberedningen i Göteborgs stad. Han kommer att ta upp frågan om Wannholts dubbla ersättningar på nästa möte. Foto: SVT

Leif Blomqvist (S) har sysslat med politik sedan 70-talet och en period i början av 2000-talet var han både kommunalråd och regionråd.

– Jag avsade mig lönen som regionråd då och det var inga problem, säger han.

V: Max 31 000 efter skatt

Vänsterpartiet vill gå ännu hårdare fram och man har varje år sedan valet försökt sänka politikernas arvoden överlag.

– Vi tycker att politiker inte ska leva i sus och dus, utan man ska representera väljarna. Alla politiker för V får behålla 31 000 efter skatt och resten går in i partikassan, säger Daniel Bernmar (V).

I november lade partiet förslag tillsammans med MP om att sänka arvodet för heltidspolitiker från dagens 68 870 till 45 000. Men andra partier har varit emot, till exempel Socialdemokraterna.

– Det är rimligt att de högst ansvariga politikerna tjänar lika mycket som högre tjänstemän. Det gör man med dagens nivåer, säger Leif Blomqvist, (S).

Arvoden politiker Göteborgs stad

En heltidspolitiker i Göteborgs kommun tjänar 68 870 kronor per månad. Kommunstyrelsens ordförande tjänar 89 165 kronor per månad och kommunstyrelsens förste och andre vice ordförande tjänar 84 510 kronor per månad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.