Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
ADHD-screening och skattehöjning – se vilka röda linjer MP målat upp i Västra götalandsregionen. Foto: SVT

MP ger inget löfte om fortsatt samarbete med alliansen i regionen

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor osäkerhet i hur styret i Västra Götalandsregionen kan se ut efter valet. Trots att MP styrt tillsammans med de borgerliga i Västra götalandsregionen i åtta år så vägrar man lova en fortsättning. Samtidigt drar man upp skarpa linjer mot Vänsterpartiet som vill höja skatten.  

Den senaste tiden har det kommit utspel från L nationellt om att språktesta två-åringar och M i region Stockholm har förslag om ADHD-screening i utsatta områden.

Miljöpartiet menar att det skapar en oro bland deras väljare i Västra Götalandsregionen där man ju styr med de borgerliga partierna. Nu drar partiet upp röda linjer både mot höger och vänster.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

– Vi utesluter samarbete med SD helt men i övrigt vill vi samarbeta med dem där vi kan få igenom mest grön politik. Men det finns några saker vi inte kompromissar med och det är de röda linjerna vi presenterar nu, säger Madeleine Jonsson (MP), gruppledare i Västra götalandsregionen.

Kräver även satsningar

Men det finns också satsningar som man kommer att kräva för att regera ihop.

– Vi kommer heller inte ingå ett samarbete med någon som inte vill satsa på kvinnohälsovård och klimatlösningar, säger Madeleine Jonsson.

Se MP:s gruppledare i regionen frågas ut om var de röda linjerna går både hos de borgerliga och vänsterblocket i klippet ovan.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Mer i ämnet