Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cecilia Andersson är ett av Centerpartiets toppnamn i regionen. Starta klippet för att se när hon tog med vår reporter på en joggingtur vid IK Ymers anläggning i Borås. Foto: Hans-Åke Mossberg/SVT

Här spurtar C-toppen mot valet: “Visst är det härligt?”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Centerpartiet har styrt Västra Götalandsregionen i åtta år tillsammans fyra andra partier. De trycker på att vården måste ställa om och lovar maxtal på antal anställda per chef.

Centerpartiets främsta argument för att fortsätta regera i Västra Götalandsregionen är man vill ställa om vården. Partiet lovar att antalet anställda per chef ska vara max 25.  Man vill också tillåta mer arbetskraftinvandring – starta klippet ovan för att följa med till löparspåret och höra varför.

C är också tydliga med att man tycker att gårdsförsäljning av egenproducerat öl och vin bör tillåtas.  

-Den här frågan har ältats länge nog och nu är det dags att gå från ord till handling, skrev Cecilia Andersson före sommaren i ett pressmeddelande.

Hon är ett av fyra toppnamn från de olika valdistrikten i Västra Götaland. Nuvarande regionråd Kristina Jonäng ställer inte upp för omval.

Vill se en bred mitt 

Centerpartiet är idag regionens femte största parti med 12 av 149 mandat. De vill inte peka ut något parti de stänger dörren till, men säger att förstahandsalternativet är en ”gammaldags allians”. 

– En stabil mitt är vårt förstahandsval. Vår blågröna samverkan nu har fungerat bra, men vi har ju ingen majoritet och då är det inte lätt att få igenom förslag. Öppenheten mot omvärlden och mångfalden av vårdgivare är superviktiga för oss. Det måste de partierna vi ska jobba med vara beredda på, säger Cecilia Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Mer i ämnet