Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carina Örgård är psykoterapeut och jobbade på BUP innan hon blev politiker. Starta klippet för att se när hon tar med SVT:s team på en busstur till orten där hon är uppväxt: Lövgärdet. Foto: Hans-Åke Mossberg/SVT

Här är V-toppens favorit-förort: “Mina föräldrar valde att flytta”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

En skattehöjning med 35 öre per hundralapp i Västra Götaland skulle göra regionen till femma i landet när det kommer till inkomstskatt. Vänsterpartiet hoppas på så sätt kunna säkra en bättre vård och billigare kollektivtrafik.

Carina Örgård kom in i politiken på allvar 2012.

-Jag jobbade på BUP och märkte att vi som jobbade där fick lägre skatt samtidigt som skolorna knappt hade tid att komma på våra möten. Då lade jag ihop ett och ett och engagerade mig politiskt.

Carina Örgård är uppvuxen i ett av Göteborgs särskilt utsatta områden – starta klippet ovan för att följa med henne dit.

Hennes parti är det enda partiet i Västra Götalandsregionen som går till val på att höja skatten. För det vill man på sikt och med hjälp av statsbidrag införa avgiftsfri kollektivtrafik, men direkt efter valet lovar partiet en sänkning av biljettpriserna med fem procent. Partiet vill också att Västtrafik kör all trafik i egen regi och inte handlar upp den.

Motion om våldtäktsmottagning avslogs 

Under mandatperioden har Vänsterpartiet lagt förslag om att regionen ska starta en särskild mottagning för personer som våldtagits. Den avslogs. Däremot fick partiet igenom en motion om att vården ska ta bättre hand om små barn som varit med om skrämmande händelser.

-Det kändes helt fantastiskt! Jag tänkte att om jag kan åstadkomma det här i opposition, vad kan jag inte göra om vi får makten? säger Carina Örgård.

Partiet är idag i opposition och är regionens fjärde största parti med 15 av 149 mandat. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet