Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pär Lundquist är ekonom, och tog över som regionråd när Jonas Andersson (L) lämnade heltidspolitiken. Starta klippet för att se när han instrurerar SVT:s reporter hur hon ska bete sig i rinken. Foto: Hans-Åke Mossberg

Här sätter L-toppen SVT:s reporter i utvisningsbåset

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

God arbetsmiljö, möjligheten att utvecklas och en lön som speglar erfarenhet och kompetens. Så vill Liberalerna få vårdens personal att stanna i yrket.  

-Jag ser framför mig att vi behöver höja lönerna i flera steg. Vi har en plan för det, säger Pär Lundquist, Liberalernas toppnamn i regionvalet.

Väljarstödet för Liberalerna har legat lågt en tid, men Pär Lundquist är ändå laddad inför valet 2022.  

– Det är precis som inför en viktig match, säger han i omklädningsrummet i Landvetter ishall – i klippet ovan ser du honom resonera mer om väljarsiffror och sin domarkarriär. 

Kombinerade tjänster

Den stora personalbristen i Västra götalandsregionen vill partiet lösa genom att tillåta bisysslor för vårdanställda och införa tjänster som kombinerar sjukvård, primärvård och kommunens hemsjukvård.  

Partiet har i det grönblå styret satsat 235 miljoner på att höja vårdpersonalens löner och man vill göra samma sak de kommande två åren. Trots det har budgeten fått kritik för att vara för snål från alla fackförbundet inom Västra Götalandsregionen.  

Vill fortsätta styra 

Liberalerna är regionens sjunde största parti med 10 av 149 mandat. Pär Lundquist ser det nuvarande styret som något man vill fortsätta med.  

 – Vi har på riksnivå sagt att vi kan prata med alla partier för att få igenom vår sakpolitik men vi vill inte ingå i ett regionstyre med SD.  

Men med alla andra partier kan ni styra? 

-Vi har regerat ihop i åtta år i Grönblå samverkan så det är det jag ser som mest sannolikt efter valet.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet