Vapen och sprängmedel hittades vid husrannsakan – tre män häktades vid Göteborgs tingsrätt. Foto: TT/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Flera kilo sprängmedel hittat – tre häktade

Publicerad

Mannen, med tidigare nazistkopplingar, hade både sprängmedel och vapen hemma. Nu har han och två andra män i Göteborg häktats, misstänkta för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse.
– Det är allvarliga brott, säger åklagaren Johan Udén.

De tre misstänkta männen greps i Västra Frölunda i torsdags kväll. Enligt uppgifter till Aftonbladet hittade polisen bland annat tio kilo sprängmedel, en pistol, yxor, narkotika och nazistiska symboler i lägenheten.

Bostadsområdet där den häktade mannen bor. Foto: SVT

Den äldre av de tre männen, som är i 50-årsåldern, häktades i dag på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, alternativt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt grovt vapenbrott.

– Jag vill inte värdera strafflängder och så, men det är klart att det är allvarligt att man hittar sprängmedel och vapen hos någon, säger kammaråklagare Johan Udén till TT.

– Hittar man den här typen av utrustning hemma hos någon, då är det svårt att komma runt de sannolika skälen.

Nazistisk bakgrund

Under eftermiddagen beslöt Göteborgs tingsrätt att även en man i 25-årsåldern och en man 30-årsåldern ska häktas för samma händelse, dock inte för vapenbrott.

Åklagaren vill inte uttala sig om de häktade männens bakgrund. Anders Lysén, som är advokat för mannen i 50-årsåldern, har dock bekräftat att hans klient tidigare haft kopplingar till de högerextrema grupperna Svenska motståndsrörelsen, som är föregångaren till Nordiska motståndsrörelsen (NMR), och Soldiers of Odin.

Märken efter polisens husrannsakan. Foto: SVT

Lysén säger till TT att hans klient medger att han haft vapen och sprängmedel hemma hos sig, men att han förnekar misstankarna om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Båda de yngre männen nekar helt till brott.

Granskar datorer

Åklagaren hoppas nu på att den fortsatta utredningen ska kunna ge svar på vad männen hade tänkt använda sprängmedlet och vapnen till.

– Vi undersöker datorer, de vapen och det andra som vi hittat i lägenheten, vi håller förhör fortlöpande. Så får vi se, säger Johan Udén.

– Men det är väl förhoppningen, att innehållet i datorer och så kan ge svaret på en sådan fråga.

Fakta: Allmänfarlig ödeläggelse

Visa

Brottet allmänfarlig ödeläggelse hör till den typen av brott som inte riktar sig mot en enskild person, utan en större grupp eller samhället i stort. Gärningsmannen kan exempelvis orsaka en explosion, översvämning eller en flyg- eller tågolycka som innebär fara för andras liv eller omfattande förstörelse.

Källa: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer