Efter ett coronautbrott på thoraxavdelningen på Sahlgrenska miste flera personer livet. Foto: TT

Flera patienter avled efter coronautbrott på Sahlgrenska

Publicerad

Ett coronautbrott på Sahlgrenskas thoraxavdelning i våras förra året bidrog till att flera patienter avled.
”Sex patienter avled där covid-19 i några fall varit bidragande orsak” står det i en lex-Maria anmälan som lämnats in till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Sahlgrenskas thoraxavdelning tar bland annat emot patienter som behöver intensivvård efter operation eller transplantation av hjärta eller lungor.

Enligt den lex-Maria anmälan som lämnats in av avdelningens chefsläkare började coronautbrottet med att en patient på avdelningen som var andningspåverkad konstaterades smittad av covid-19.

Samtidigt upptäckte sjukhuset att ytterligare två som legat på samma avdelning, men var utskrivna, var positiva för covid-19.

Totalt 19 patienter smittade

Efter screening upptäcktes ytterligare tre fall och efter omfattande smittspårningsarbete visade det sig att totalt 19 patienter som vårdades eller hade vårdats på avdelningen under den aktuella perioden hade konstaterad smitta.

För de 19 patienterna varierade symptomen från kraftiga till milda och några var tvungna att intensivvårdas, men i de flesta fallen kunde man inte säkerställa var smittan kom från. Sex patienter avled under perioden och enligt anmälan var coronautbrottet på avdelningen en bidragande orsak till några av fallen.

”Alla dessa patienter hade bakomliggande sjukdom och hade genomgått omfattande kirurgi” står det i anmälan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet