Flera självmord bland ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har flera ensamkommande pojkar från Afghanistan försökt ta sina liv – tre av dem har lyckats.

– De senaste veckorna har sju personer försökt ta sina liv, och tre av dem lyckats. De var alla från Afghanistan, alla pojkar, säger Ensamkommandes förbunds ordförande Mahboba Madadi.

Ser koppling

Foto: TT
Situationen för ensamkommande

– Det är mycket stress. Det är ensamhet och det är framför allt hopplöshet. De vet inte vad som väntar dem, säger Mahboba Madadi.

Förbundet drar en tydlig koppling mellan det ökade antalet självmord och självmordsförsök och fjolårets nya tillfälliga asyllag för ensamkommande barn och ungdomar. Samtidigt gör Migrationsverket nu allt fler åldersuppskrivningar.

I helgen tog en pojke från Afghanistan sitt liv på ett boende för asylsökande i Trollhättan. Bara dagar senare, natten mot onsdagen, inträffade ytterligare ett dödsfall på ett asylboende i Ed.

– Han hade försökt ta sitt liv flera gånger tidigare. Han hade nyligen fått sin ålder uppskriven och blivit flyttad till ett asylboende för vuxna, säger Omid Mahmoudi, verksamhetsledare på Ensamkommandes förbund, om fallet i Ed.

Ett misslyckande

Mikki Raudus, platschef på boendet i Ed, ser självmordet som ett misslyckande för olika instanser.

– Vi har sett att killen har varit nedstämd en tid. Vi jobbar med att förhindra sådana här händelser genom samtal och aktiviteter för att få en kontakt med personen i fråga och se hur de mår och kanske hinner man sätta in vård i tid, säger han till Sveriges Radio Väst.

Runt om i Sverige väntar många av de unga afghanerna på utvisning till ett land vars regering själv uttryckt att de inte kan garantera ett värdigt mottagande.

– Många av de här pojkarna är uppväxta i Iran. De får besked att de blir utvisade till Afghanistan, ett land de aldrig har varit. Det är en chock för dem, säger Omid Mahmoudi.

Ingen vet hur många

Ingen vet hur många ensamkommande som hittills begått självmord eller försökt ta sina liv. Varken kommunerna eller boendena har någon skyldighet att rapportera självmordsförsöken.

– Det är ett problem, det tyder på att man inte tar det på allvar, säger Omid Mahmoudi.

Fakta: Ensamkommande

Under 2016 sökte 28.939 personer asyl i Sverige.

2.199 (8 procent) var ensamkommande barn, i regel i åldrarna strax under 18 år.

De vanligaste nationaliteterna för ensamkommande var Afghanistan (665), Somalia (421), Syrien (180), Marocko (144) och Etiopien (133).

2015 sökte 41.564 afghaner asyl i Sverige, varav 23.480 ensamkommande barn.

I år räknar Migrationsverket med 2. 000–45.000 asylsökande. De ensamkommande barnen väntas i år bli 2.400 och nästa år 2.900.

Källa: Migrationsverket/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Situationen för ensamkommande

Mer i ämnet