Många flyktingbarn mår psykiskt dåligt. Foto: TT

Statistik över asylsökande som dör saknas

Uppdaterad
Publicerad

Under fjolåret dog 130 asylsökande i Sverige, varav 11 personer var under 18 år. Men ingen myndighet för statistik över dödsorsakerna och ingen vet hur många av dem som tagit sitt liv, skriver Aftonbladet.

Migrationsverket har uppgifter om hur många som skrivits ut ur systemet på grund av dödsfall, men inte varför de avlidit.

Den senaste tiden har självmord bland asylsökande ensamkommande barn uppmärksammats i flera medier. För att få fram ett bättre underlag kring varför asylsökande dör sammankallar barn- och äldreminister Åsa Regnér (S) i veckan ett antal myndigheter till ett möte.

– Jag vet att det här är ett område där statistiken skulle kunna vara bättre. Självklart behöver vi veta mer om det här, det är alarmerande uppgifter om deras psykiska hälsa, säger Åsa Regnér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Situationen för ensamkommande

Mer i ämnet