Henrik Sundström (M) säger att SD får en aura de inte förtjänar ”så länge vi sätter en pariastämpel”. Foto: SVT/TT OBS! Bilden är ett kollage

Flera västsvenska M-politiker öppna för SD-samarbete

Publicerad

Flera Moderata kommunalråd i Västra Götaland kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokaterna vilket går emot partiledningens hållning. Bilden av ett splittrat parti är därmed stärkt anser statsvetaren Johan Martinsson vid Göteborgs universitet.

– Det finns många olika åsikter och splittring i den här frågan, inte minst mellan den nationella ledningen och lokalpolitiker, säger Johan Martinsson till SVT Västnytt.

I en enkät som har skickats till 283 ledande moderata kommunpolitiker, och som cirka hälften svarat på, ställs frågan: ”Ska Moderaterna i kommuner och landsting kunna samarbeta med Sverigedemokraterna?”. Mer än var tredje politiker, eller 36,6 procent, svarar då ja på frågan medan 63,4 procent säger nej. Av nio politiker från Västra Götaland som svarat är det fyra som säger ja till samarbete. Åsikterna går alltså isär.

Moderatenkäten

– Vi ska kunna samarbeta med alla partier där vi är överens i olika frågor. I de kommuner som Sverigedemokraterna är representerade ska man givetvis kunna diskutera och samarbeta även med dem, säger Arne Lernhag, kommunstyrelsens ordförande på Öckerö.

– Värderingsmässigt är det för stora skillnader, vi har väldigt lite gemensamt så för mig är det enkelt att svara nej, säger Anders Holmensköld, kommunstyrelsens ordförande i Kungälv, till SVT Västnytt.

Principbeslut

Inom Moderaterna finns i dag ett principbeslut om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna. Det ställer sig också flera kommunala företrädare tveksamma till.

– Så länge vi sätter en pariastämpel på Sverigedemokraterna kommer de få en aura de inte förtjänar. Varför ska vi välja ut ett parti och säga att vi aldrig kan ha samröre med dem? Det leder fel, säger Henrik Sundström (M), kommunstyrelsens ordförande i Uddevalla, till SVT Västnytt.

”Kan bli svårt för partiet”

Statsvetaren Johan Martinsson anser att frågan kan bli ett problem för Moderaterna.

– Det kan bli svårt att för partiet att en enhetlig bild till väljarna om var de står i frågan.

Kan partiet tjäna på att dubbla budskap?

– Det är svårt att veta, men jag har svårt att tro det.

Att partiledningen kommer ändra sin hållning inför omvalet anser Anders Holmensköld osannolikt. Men även om han själv är emot ett samarbete med Sverigedemokraterna anser han att Moderaterna måste tänka om.

– Det är inte hållbart för framtiden att hantera ett parti som om det är fullständigt spetälskt, säger han till SVT Västnytt.

Så svarade de i enkäten

Ska Moderaterna i kommuner och landsting kunna samarbeta med Sverigedemokraterna?

Ja 36,6 %

Nej 63,4 %

283 ledande kommunala moderatpolitiker fick enkäten.134 valde att svara på frågan om samarbete med SD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderatenkäten

Mer i ämnet