Arne Lernhag (M), ordförande i kommunstyrelsen på Öckerö: ”Vi har olika synpunkter från partiledningen och hur vi diskuterar det ute i landet”. Foto: SVT

Västsvenska moderater vill se restriktivare flyktingpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Sju av nio moderata kommunalråd i Västra Götaland som besvarat en SVT-enkät vill se en mer restriktiv flyktingpolitik. Men frågan är känslig.

Nära hälften av M-politikerna uppger i samma enkät att de upplever att det svårt att prata om flyktingfrågan inom partiet.

– Medialt sett har det varit en fråga man helst inte ska diskutera, säger Arne Lernhag (M), ordförande i kommunstyrelsen på Öckerö.

Moderatenkäten

Enkätundersökningen som SVT Nyheter gjort skickades ut till 283 ledande moderata kommunpolitiker. Cirka hälften svarade. På frågan om ”flyktingpolitiken bör regleras så att Sverige tar emot färre flyktingar” svarade 137 politiker.  51,8 procent sa ja medan 48, 2 sa nej.

I västsverige är underlaget för litet för att dra några tydliga slutsatser men av de nio kommunalråd i Västra Götaland som svarat i enkäten ville sju kommunalråd se en mer restriktiv flyktingpolitik.

Kommunalråd i Uddevalla: Invandring en utmaning

– Det är en väldigt svår fråga, vi har ju föreslagit från Moderaterna att skärpa kraven på anhöriginvandringen så vi koncentrerar det till dem som verkligen har skyddsskäl, säger Henrik Sundström (M), kommunstyrelsens ordförande i Uddevalla.

Varför är det så viktigt?

– Därför att kommunerna har en väldig svår situation med brist på boende, brist på arbete och överfull SFI-undervisning. Det är en jätteutmaning på kort sikt.

Svårt att diskutera inom partiet

Undersökningen visar också att nästan hälften av politikerna, 47,5 procent, upplever det svårt att inom partiet diskutera invandringspolitikens utmaningar. En av dem är kommunstyrelsens ordförande på Öckerö.

– Det verkar det som om de flesta partier, inklusive Moderaterna, intagit ställningen att det enklaste är att inte diskutera, säger Arne Lernhag.

Borde det ske en förändring?

– Absolut, men jag ser att vi har olika synpunkter från partiledningen och hur vi diskuterar det ute i landet.

Går partiledningen och hur ni diskuterar det ute i landet inte i takt?

– Så kan man uttrycka det.

”Måste kunna ha många åsikter internt”

Moderaterna får snart en ny partiledare och mycket talar för att det blir Anna Kinberg Batra. Hon har nu drygt tre månader på sig att göra moderaternas invandringspolitik tydlig för väljarna. Samtidigt anser Henrik Sundström att resultaten i enkäten tyder på att Moderaterna är ett brett parti.

– Ett parti som har som föresats att kunna representera många svenskar måste också kunna ha många uppfattningar och åsikter internt, och ändå kunna enas om vissa grundläggande värderingar.

Blir det inte svårt för väljarna att veta vad ni tycker i flyktingfrågan?

– Vi kommer naturligtvis leverera tydliga svar på alla de frågor som medborgarna har inför valet.

Ur enkäten

Nästa år väntas Sverige ta emot 95.000 asylsökande enligt Migrationsverket. Bör Sverige reglera så att Sverige tar emot färre flyktingar?

Ja 51,8 %

Nej 48,2 %

Antal svar: 137

Bör Sverige bli mer restriktivt med permanenta uppehållstillstånd?

Ja 53,2 %

Nej 46,8 %

Antal svar: 139

Upplever du att det varit svårt i ditt parti att öppet få diskutera invandringspolitikens utmaningar?

Ja 47,5 %

Nej 52,5 %

Antal svar:139

Enkäten skickades till 283 ledande moderata kommunpolitiker. 142 svarade på enkäten men alla svarade inte på samtliga frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderatenkäten

Mer i ämnet