Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett av de så kallade skeppen där varje person får omkring en kvadratmeter var. Foto: SVT

Följ med ner i ett av Göteborgs största skyddsrum

Uppdaterad
Publicerad

Har du också undrat vad som döljer sig bakom ståldörrarna som går rakt in i bergen i Göteborg? SVT Nyheter Väst har kommit in i ett av Göteborgs största och mest centrala skyddsrum. Följ med in i en värld där tiden nästan har stått still sedan 1993.

Egentligen är det mesta här nere sig likt sedan 1950-talet. Det var då skyddsrummet byggdes och det som hände 1993 när man totalrenoverade här, syns inte för ett otränat öga. De förändringarna sitter mest i el-ledningarna och luftreningssystemet.

Kenneth Wassberg, är till titeln larmtekniker på räddningstjänsten, men är i praktiken en av de som har bäst koll på de större skyddsrummen i centrala Göteborg.

– 2500 personer ska kunna leva här under minst tre dygn, kanske upp till en vecka, säger han.

Det är förstås sällan krig varar i bara tre dagar, eller ens en vecka. Men sedan tryter troligtvis det drickbara vattnet i Kvarnbergets skyddsrum. Och frågan är om inte maten då också är slut…

Måste ha med egen mat

– När man kommer till ett skyddsrum måste man ha med egen mat, det vet nog inte alla. Det är inget som man kan räkna med att få här.

Även om skyddsrummet är stort är det svårt att föreställa sig 2500 människor här. Särskilt med begränsad tillgång till mat och vatten. I bästa fall kommer skyddsrummet att styras av ett tjugotal personer, men det finns inga garantier för att alla kommer finnas på plats vid ett krig, eller en katastrof.

I klippet ovan kan du följa med SVT:s reporter Bernhard Öhrstedt ned i skyddsrummet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer