Avspärrning i spårvagn i Göteborg under coronapandemin. Foto: SVT

Folkhälsomyndigheten: Undvik buss och spårvagn helt

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten avråder människor från att åka spårvagn eller buss. Alla färdsätt där det inte går att boka plats bör undvikas, enligt myndigheten. De nya riktlinjerna gäller från och med lördag.

De nya riktlinjerna är publicerade på Folkhälsomyndighetens hemsida, och innebär väsentligt skärpta rekommendationer:

”I första hand ska man gå, cykla eller använda andra färdmedel än kollektivtrafik. Den som behöver resa kollektivt bör välja alternativ där det går att boka en sittplats. Resor med färdmedel där det inte går att boka plats, exempelvis spårvagnar, tunnelbanor och stadsbussar, bör undvikas.

Coronaviruset i Västsverige

Resenärer bör hålla avstånd och i övrigt följa anvisningarna i kollektivtrafiken och i andra kollektiva färdmedel.

Liksom tidigare betonar de allmänna råden vikten av att hålla avstånd och att hålla en god handhygien. Större sociala sammanhang – som dop, fester, bröllop och begravningar – bör undvikas.”

Rekommendationerna är en följd av dels fortsatt smittspridning, dels att allmänhetens respekt för restriktionerna tycks ha minskat under senare tid. Under eftermiddagens presskonferens väntas myndigheten förtydliga sitt budskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet