Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Skulle det visa sig att det här inte fungerar är vi beredda att vidta åtgärder och skärpa de nya rekommendationerna”, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S). Foto: Jessica Gow/Fredrik Sandberg/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hot om stängning om nya riktlinjer för sommarsemestern inte följs

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns förtydligade riktlinjer för att det ska gå att semestra i Sverige i sommar. Men efterföljs de inte kommer restriktionerna trappas upp igen och verksamheter kan stängas.
– Vi är naturligtvis beredda att vidta åtgärder, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

De nya riktlinjerna för besöksnäringen är ett förtydligande av de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten redan utfärdat. Förtydligandet är ett sätt att göra riktlinjerna enklare att arbeta utifrån och enklare att checka av. Det är en vägledning för både gäster och personal enligt representanter för både bransch och fackförbund.

– Ni som är symptomfria och inte tillhör riskgruppen kan kanske semestra i vårt fina land i sommar. Och på så sätt kan stötta vår besöksnäring, säger näringsministern och fortsätter:

– Men skulle det visa sig att det här inte fungerar är vi beredda att vidta åtgärder och skärpa de nya rekommendationerna.

Här är riktlinjerna

Riktlinjerna sammanfattas av branschorganisationen Visita i kampanjen ”Safe to visit”.

För camping och stugby gäller bland annat: Markera avstånd för köer, för gäster att köa utomhus om möjligt. Att förbereda nycklar och passerkort i kuvert vid förbokning. Att erbjuda att lämna nycklar i brevlåda vid utcheckning om möjligt.

För hotell gäller bland annat: Markera avstånd på golv för köer. Att möblera om för att undvika trängsel. Att erbjuda möjlighet till att tvätta händerna, ha tillgång till handsprit och utöka städrutiner.

För restaurang gäller bland annat: Att gäster inte får stå upp och dricka eller äta. Att de måste sitta ned vid bord, eller bardisk med möjlighet att kunna hålla avståndet. Buffé-servering är tillåtet om inte trängsel uppstår. Restaurangerna anvisas också utökade städrutiner, markera avstånd på golv för köer och att möblera om för att skapa utrymme.

Verksamheter kan stängas

Om de nya riktlinjerna inte efterlevs kommer det troligen vara verksamheter, som till exempel restauranger och uteserveringar, som stängs i första hand. Inte reserestriktioner som dras tillbaka. Det meddelar Folkhälsomyndigheten.

– De här riktlinjerna har tagits fram i dialog mellan Folkhälsomyndigheten och branschen. Det bådar gott för efterlevnaden. För det är helt avgöranden att de rekommendationer som finns efterföljs för att leva upp till det förtroende som getts i det här svåra läget, säger näringsministern.

Nytt uppdrag till länsstyrelserna

Näringsminister Ibrahim Baylan berättar också att man i dag på regeringssammanträdet kommer att besluta om ett nytt uppdrag till länsstyrelserna som handlar om att följa efterlevnaden av rekommendationerna runt om i landet. Till exempel så kvarstår begränsningarna om sammankomster på 50 personer som läget ser ut nu meddelar Folkhälsomyndigheten.

– Om det visar sig att man inte håller de här åtgärderna för att begränsa smittan, vilket i längden handlar om att rädda människoliv, då är vi naturligtvis beredda att vidta åtgärder. Vad vi gör nu är att både förtydliga vad som gäller och skaffar oss verktygen att följa upp hur det går, säger Ibrahim Baylan.

Läs riktlinjerna här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet