Det blev en jordskredsseger för ”ja”-sidan i folkomröstningen om att behålla Lindängens äldreboende. Foto: SVT

Tidaholmarnas tydliga besked: Vill ha kvar Lindängens äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Söndagens folkomröstning i Tidaholm om huruvida äldreboendet Lindängen ska vara kvar blev en jordskredsseger för ja-sidan enligt söndagskvällens preliminära resultat.

83 procent röstade för att ha kvar Lindängen – trots att kommunen redan flyttat de boende.

På söndagen gick tidaholmarna till valurnorna för kommunens första folkomröstning: Ja eller nej till att ha kvar äldreboendet Lindängen i Ekedalen utanför Tidaholm. En omdebatterad historia eftersom kommunen valde att flytta de äldre redan i slutet maj – mer än tre månader före folkomröstningen.

Valdeltagandet landade på 38 procent, och av de som deltog var en klar majoritet – 83 procent enligt det preliminära resultatet – alltså för att behålla boendet. 

Detta blir nu en grannlaga uppgift för kommunledningen att hantera eftersom kommunen valt som redan flyttat alla boende.

”Viktigt att alla ytterområden har sin service”

De sju vallokalerna höll öppet mellan nio och arton och i vallokalen i Dimmehus i Dimbo var valdetagandet högst – 57 procent. Barnfamiljer, unga och gamla strömmade till vallokalen där. Det är också den vallokal som ligger närmast äldreboendet.

– Det är viktigt att alla ytterområden har sin service, säger Maria Alfredsson, en av de röstande i Dimbo.

Hör vad några tidaholmare tyckte i frågan i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.