Hasse Rosander erkände bedrägerierna han åtalades för. Foto: SVT

För Hasse blev bedrägerier på Blocket nästan som ett jobb

Uppdaterad
Publicerad

Hasse Rosander från Uddevalla är dömd för att ha lurat närmare 50 personer på Blocket. Till slut kom samvetet ikapp honom.

– Jag började undra ”Vad jag är för människa?” säger Hasse.

Det började med att Hasse Rosander läste om en person som lurade folk på pengar på Tradera. Där väcktes idén. Det skulle han också kunna göra.

I dag har han fyra domar mot sig, med 47 fall av bedrägerier. Det är de som orkat anmäla honom, men förmodligen handlar det om många fler.

Blocketbluffarna

–Jag vet nog inte riktigt varför jag gjorde det. Det finns många aspekter i livet, att jag hade tråkigt, att jag var arbetslös. Samtidigt var det något jag var bra på – att prata och att sälja, säger han.

Valde långväga köpare

Tillvägagångssättet var att svara på annonser där folk redan efterlyste något. Han sade sig ha biljetter till olika konserter eller idrottsmatcher, böcker eller teknikprylar.

Han valde saker som kunde postas och köpare som bodde så pass långt från Uddevalla att de inte skulle vilja träffa honom för att slutföra köpet.

LÄS MER: Så granskade vi Blocketbluffarna

Han beskriver det som att det nästan var som ett jobb.

– Man visste att man skulle ut och göra något på fredagen med kompisar. Då började man på måndagen och samlade ihop pengar under veckan, höll på med det några timmar varje dag. Ibland lyckades man och ibland kom de ju på en.

Har erkänt

I de rättegångar som hållits har han erkänt samtliga händelser. För snart ett år sedan föll den senaste domen. Förutom fängelse ingick det att i den gå Frivårdens behandlingsprogram ”One to One” där han genom beteendeterapi försöker förändra sitt tankesätt. Att prata om och stå för vad han har gjort ser han som en del i terapin.

– Samvetet kom ikapp, speciellt när man luras och själv känner ”Vad är jag för människa?” säger Hasse.

Han berättar att han har haft kontakt med flera av dem han lurat – en kvinna berättade att hennes barn satt och väntade på ett paket som aldrig kom. Något som fått honom att tänka på sina egna barn.

Undviker annonssajter

Idag undviker han Blocket och liknande sajter. Också sociala medier, med köp- och säljgrupper, är något som han helst håller sig undan.

Har företag som har den här typen av tjänster något ansvar?

– Ja det har de. Blocket har inte hört av sig eller spärrat mig, även om jag vet att de som jag har lurat har anmält mig. Samtidigt måste man som köpare fundera lite, det bästa är ju att inte betala något i förskott, givetvis.

Blocket svarar

Thomas Bäcker, säkerhetschef på Blocket, svarar på kritiken i ett mejl:

”I takt med att vi blivit bättre på att spärra ut oseriösa annonsörer från sajten har vi sett att flera av dem väljer att istället kontakta annonsörer med köpesannonser.

När vi får anmälningar om den typen av bedrägeri spärrar vi den e-post som använts om bedragaren valt att kontakta annonsören den vägen.

Men när bedragaren ringer upp sitt offer och man inte använt vår tjänst med särskilt nummer kopplat till annonsen så har vi inte tillgång några verktyg, utan då är det telefonoperatörerna som möjligen kan övervaka och spärra.

Det är svårt för oss och köpesannonsörer att förhindra kontakt från bedragare då man med annonsen faktiskt vill vara lätt nåbar för seriösa aktörer att komma i kontakt med annonsören. Vi har inget sådant inflytande över hur telefonoperatörerna begränsar tillgången till telefoni för skummisar och brottslingar.

Vi hjälper drabbade med råd om hur de skall gå vidare och polisen får de uppgifter vi har tillgängliga om bedragaren.

Vi tar vårt ansvar genom att granska annonser och annonsörer, erbjuda säkra alternativ för hur varor och pengar skall skickas, aktivt samarbeta med polis och andra myndigheter och genom att formulera och tillhandahålla råd för hur man handlar tryggt i olika typer av affärer och i olika typer av varu- och tjänstekategorier.

Hur man sätter stopp för en bedragare som ringer upp sina offers telefonnummer publicerade på digitala marknadsplatser är alltså i första hand en fråga för operatörer och slutligen för lagstiftare.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blocketbluffarna

Mer i ämnet