Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fortsatt distansundervisning för Västra Götalands elever Foto: TT/ Jessica GowVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fortsatt distansundervisning för Västra Götalands elever

Publicerad

Utbildningsminister Anna Ekström meddelade under torsdagen att gymnasieelever kan återvända till skolorna från och med den första april. Men i Västra Götaland står smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg fast vid rekommendationen att västsvenska gymnasieskolor bör fortsätta med distansunderviningen.

Hör Anders Mases, vice ordförande Lärarförbundet i Borås, varför han tycker det är viktigt att distansundervisningen fortsätter.

De nuvarande rekommendationerna gäller till den 18 april, och sen kommer de att omprövas och bedömas efter rådande smittläge.

– Så fort det vänder kommer vi självklart ändra vår rekommendation, vi vill att så många som möjligt ska kunna gå till skolan, säger Thomas Wahlberg.

På regionens presskonferens under onsdagen berättade Thomas Wahlberg att smittspridningen just nu ökar i regionen, precis som antalet antalet sjuka och antalet inlagda. Och allt fler unga insjuknar i covid-19.

– Vi är i ett bekymmersamt läge just nu, vi måste göra allt vi kan för att minska smittspridningen och vi ändrar därför inte rekommendationen om distansundervisning, säger Thomas Wahlberg.

”För tidigt att gå tillbaka”

Lärarförbundet i Borås delar regionens bild och tycker att det är för tidigt att gå tillbaka till undervisning som vanligt i gymnasieskolan. Och Anders Mases, vice ordförande på Lärarförbundet i Borås menar att det måste vara säkert att gå tillbaka till skolan.

– Är det något vi vet så är det hur viktig skolan är, men det är också viktigt med friska lärare, så att inte pandemin kommer till skolan, säger Anders Mases.

– Det kanske är dags att prioritera lärare i vaccinering, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet