Foto: TT/SVT

Föräldralediga får inte läsa på SFI i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Om man som föräldraledig vill läsa Svenska för invandrare, SFI, är det möjligt på flera ställen i landet, men inte i Göteborg.

Både i Stockholm och Malmö och i flera andra städer i landet kan man fortsätta läsa på SFI när man är föräldraledig. I Malmö är det så populärt att alla inte ens får plats. Men inte i Göteborg.

Och det finns inga tankar på att ändra reglerna

Har svårt att se idén

– Om man har ett antal väldigt små barn med sig under tiden som man ska jobba med lärande och formell utbildning så är det inte så konstigt om det skulle vara ganska svårt att kombinera. Jag har lite svårt att se idén bakom detta faktiskt, säger Jan Elftorp som är förvaltningsdirektör på vuxenutbildningsförvaltningen.

Men inser du inte att ni stänger ute föräldralediga kvinnor som vill ta del av SFI som andra städer erbjuder, men inte Göteborg?

– Jo, men andra städer. Du har nämnt ett par. Det finns 282 kommuner.

Men det är två av de största städerna som är jämförbara med Göteborg?

– Fast det förändrar inte min uppfattning.

”Dubbelt utanförskap”

På Integrationscentrum jobbar Sausan Ismail. Hon ser många som skulle vilja läsa vidare på SFI under sin föräldraledighet och att de utrikesfödda kvinnor som inte får läsa vidare hamnar i ett dubbelt utanförskap.

LÄS MER: Aya fick barn – portades från SFI

Sausan har också jobbat på Mammaforum som är en träffpunkt i Bergsjön för föräldralediga.

– Detta leder till att dessa kvinnor hamnar ännu mer i utanförskap, säger hon.

– Vi vet av statistik att utländska kvinnor hamnar längst ner och prioriteras minst och att det tar längre tid för den gruppen att komma in på arbetsmarknaden. Så det påverkar inte bara mamma, utan också barnet, familjen och hela samhället

TV: Se hela tv-reportaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.