Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se hur långt ifrån varandra skolans företrädare och Göteborgs politiska ledning står. Foto: Magnus Wennerholm/SVT

Föräldrar och barn demonstrerade för skolpeng till Römosseskolan

Uppdaterad
Publicerad

Römosseskolan har inte fått någon skolpeng under vårterminen och nu är nästan hela personalen varslad om uppsägning. I helgen demonstrerade föräldrar och elever.

– Mina barns skola har inte fått någon skolpeng under vårterminen och därmed har inte mina barn rätt till likvärdig skola som alla andra barn, säger Mariam Sayed Abdu som är med och arrangerar lördagens demonstration.

Skolans före detta rektor dömdes tidigare i år till 4,5 års fängelse för grov förskingring och även föreningen som driver skolan dömdes, men rätten efterskänkte företagsboten eftersom man ansåg att barnen inte skulle lida för vad en tidigare rektor gjort.

”Rätt beslut”

Axel Darvik (L), grundskolenämndens ordförande, är övertygad om att beslutet att inte betala ut skolpengen är rätt, trots att skolan har tillstånd att driva skola.

– Det är två olika saker, en grej är om man har rätt att driva skola enligt Skolinspektionen, den andra är om man skött sin ekonomi eller får sina konton spärrade på grund av risk för penningtvätt.

Avgörande i sommar

Skolans styrelseordförande Johan Romberg är oförstående till både kommunens beslut och att ingen bank vill ha dem som kund.

– Vi får ingen motivering från bankerna. Ingen kan driva verksamhet utan pengar.

80 procent av personalstyrkan är nu varslad inför hösten. Som en sista utväg har skolan erbjudit kommunen att sätta in skolpengen på skattekontot. Det kommer grundskolenämnden ta ställning till i veckan. Frågan om skolans tillstånd avgörs av kammarrätten i sommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer