Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Abdirizak Waberi var tidigare rektor på Römosseskolan i Göteborg och har även varit riksdagsledamot för moderaterna. Foto: SVT/TT

Skolpeng gick till Somalia – tidigare rektorn döms

Uppdaterad
Publicerad

I september åtalades den tidigare rektorn, Abdirizak Waberi, på Römosseskolan i Göteborg för bland annat grov förskingring. Idag dömdes han till fängelse i fyra år och sex månader.

Cirka tolv miljoner kronor av friskolans skolpeng försvann till annat, enligt chefsåklagare Henric Fagher på Ekobrottsmyndigheten. Han menar att Römosseskolan betalat orimligt mycket för it-tjänster, jämfört med andra skolor. En stor del av ”överskottet” ska ha skickats till två organisationer i Somalia. Den tidigare skolchefen, Abdirizak Waberi,  har medgett att pengar skickades till Somalia.

– Elever har blivit berövade på över tolv miljoner, det går inte att komma till någon annan slutsats. Det är en allvarlig brottslighet, säger Henric Fagher, åklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Straffet: 4,5 års fängelse

Åklagaren yrkade under rättegången på fängelse i fyra och ett halvt år för den tidigare skolchefen, som är åtalad för bland annat grov förskingring. Tingsrätten gick helt på denna linje. Abdirizak Waberi, som tidigare varit riksdagsledamot för Moderaterna, har hela tiden nekat till brott.

– Han menar att de pengar som runnit ut till fullo har använts för skolornas ändamål, säger försvarsadvokat Allan Stutinssky till SVT Väst.

Waberi hävdade under rättegången att skolans pengar som skulle använts till it-service i stället kunde skickas till Somalia, eftersom flera personer skötte datorservice och digitalisering gratis. pengar ska också ha använts till att hyra lokaler i Göteborg där skolan planerade verksamhet framöver.

– Vi kommer sannolikt att överklaga domen, säger försvarsadvokat Allan Stutinssky.

Näringsförbud

Förutom fängelse beläggs Waberi med näringsförbjud i sju år. Tingsrätten konstaterar också att han har stor kontakt med andra länder och ser en risk för att han avviker före straffet. Därför får han fortsatt reseförbud, något han haft sedan tidigare.

Ytterligare en person döms tillsammans med Waberi till villlkorlig dom för grovt bokföringsbrott. Även denna person beläggs med näringsförbud i tre år.

Efterger företagsbot

Tingsrätten skriver också att man finner det rimligt att döma föreningen som driver skolorna till en företagsbot på 1,5 miljoner kronor, men att detta efterskänks eftersom rätten anser att det skulle vara ”stötande” att låta eleverna drabbas mer av Waberis brottslighet.

Se mer om åtalet mot Römosseskolans tidigare rektor i klippet nedan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.