Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan kan du se hur SVT granskat de utbetalningar som ska ha gjorts med mannens företagskort och vad pengarna ska ha gått till. Foto: Sofia Netskar/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rättegång mot tidigare rektorn på Römosseskolorna inleds – misstänks ha förskingrat 12 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare rektor på Römosseskolorna i Göteborg misstänks ha fört ut pengar från skolorna med hjälp av ”bluffakturor” till sina egna bolag. SVT Nyheter Väst har granskat de kortbetalningar som gjorts i mannens bolag – och de har gått till både resor och betalningar på barer med striptease.

Se mer om fallet och hur SVT granskat kortbetalningarna från mannens företag i klippet ovan.

Rättegången inleddes den 4 april mot den man som misstänks ha fört ut 12 miljoner kronor ur Römosseskolorna genom så kallade bluffakturor. Mannen som tidigare varit både rektor och skolchef misstänks för grovt bokföringsbrott och grov förskingring.

Römosseskolorna har tidigare haft en muslimsk profil och har blivit kritiserade för att ha till exempel gymnastik separat för tjejer och killar. Men åtalet handlar inte om det, utan om misstänkt ekonomisk brottslighet.

Stora summor har lagts på resor

SVT Nyheter Väst har gått igenom förundersökningen inför rättegången. En noggrann genomgång av kortbetalningarna från mannens eget bolag visar att inköp bland annat gjorts på barer i Thailand med striptease. Detta kunde tidningen GT avslöja redan när åtalet mot den före detta rektorn kom under hösten. Betalningar har också gått till en organisation i Somalia och till ett stort antal resor.

Nekar till brott

Enligt mannens advokat menar mannen att det inte handlar om bluffakturor, utan äkta fakturor.

– Arbetet har utförts här, säger försvarsadvokat Allan Stutinssky, som även är politiker åt Liberalerna. 

Mannen vill däremot inte kommentera de inköp som ska ha gjorts i till exempel Thailand.  Han nekar till brott och rättegången väntas avslutas i mitten av april.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar SVT:s reporter om hur åklagaren menar att rektorn har flyttat runt miljoner till sina egna företag. Först sa åklagaren 13 miljoner men detta ändrades under rättegången till 12 miljoner. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Väst
Mer Nyheter