Lastbilen styrdes ut på en åker Foto: Polisen

Förare till ”skenande” lastbil åtalas för falskt larm

Uppdaterad
Publicerad

Larmsamtalet var oerhört dramatiskt. En lastbilsförare berättade att bromsarna plötsligt inte fungerande längre, och en större räddningsinsats drogs igång på E20. Men när lastbilen undersöktes hittades inga fel och nu åtalas föraren för grovt falsklarm.

Det var den 20 maj 2019 som en man ringde SOS Alarm och berättade att lastbilen han körde inte kunde bromsas längre.

Polisen rensade undan all övrig trafik på E20 och körde sedan både framför och bakom lastbilen i en timmes tid. Slutligen leddes det tunga fordonet ut på en åker mellan Skara och Götene och stannade.

Misstankar väcktes

Men snart väcktes misstankar mot mannen, och en teknisk utredning visade inga fel alls på bromsarna. Detta förklarade föraren med att lastbilen fått en smäll när den körde över ett dike på väg ut på åkern, varpå bromsarna åter fungerade.

Den förklaringen tror åklagaren Mathias Johansson vid åklagarkammaren i Skövde inte på. Den 26-årige lastbilsföraren åtalas nu för falskt larm, grovt brott.

Stora störningar

I stämningsansökan skriver åklagaren att det falska larmet orsakade stora störningar i trafiken inte bara på E20 utan också på tillhörande påfartsvägar. Dessutom togs stora resurser i anspråk från polis, ambulans och räddningstjänst.

Eftersom föraren förnekar brott är hans motiv inte känt. Han var varken påverkad av droger, alkohol eller läkemedel vid tillfället.

Se bilderna från händelsen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.