Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den förr förbjudna skyddsmasken tas åter i bruk, säger Lars Klevensparr, förbundsdirektör räddningstjänsten Storgöteborg. Foto: SVT

Räddningstjänsten vill ta förbjuden skyddsmask åter i bruk

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsterna i Storgöteborg och Östra Skaraborg har i slutet av förra veckan skickat ansökningar till Arbetsmiljöverket om att få dispens för att kunna använda den tidigare stoppade skyddsmask 90, med anledning av coronavirusets spridning.
– Just nu får vi inte den skyddsrustning vi behöver av leverantören utan allt går till sjukvården, så då har vi nu fått möjlighet att använda vår gamla skyddsmask 90, säger Lars Klevensparr, förbundsdirektör räddningstjänsten Storgöteborg.

Sedan 2009 hade den så kallade ”skyddsmask 90” funnits inom alla regioner och landsting i Sverige. Men sedan 2018, efter ett beslut från Arbetsmiljöverket, stoppades masken på grund av att den saknade CE-märkning, och får i dagsläget endast användas av försvarsmakten. Men eftersom det i dagsläget, på grund av coronaviruset, är brist på skyddsutrustning har Arbetsmiljöverket beviljat dispens för att åter ta masken i bruk, hittills är det endast räddningstjänsten i Östra Skaraborg och Storgöteborg som har ansökt om dispens, Och fler förbund förväntas att söka.

– Vi tycker att det är viktigt att använda all den utrustning som faktiskt kan fungera, säger Anna Varg, chefsjurist på Arbetsmiljöverket.

Sparade skyddsmaskerna

Totalt, i hela Sverige, handlar det om 750 000 masker och dessa finns utspridda över alla kommuner, och även Göteborg har sin beskärda del.

– När maskerna förbjöds så slängde vi dem inte, istället sparade vi alla eftersom detta är en av världens bästa skyddsmasker och är gjorda för kris. Om våra vanliga skyddsmasker skulle ta slut måste vi ju kunna garantera att räddningstjänsten fungerar ändå, säger Lars Klevensparr, förbundsdirektör räddningstjänsten Storgöteborg.

Kan spela en viktig roll

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som står bakom räddningstjänstförbundens ansökan till att åter ta maskerna i bruk menar i en skrivelse att:

”Sverige står nu inför en potentiell kris där skyddsmask 90 skulle kunna spela en viktig roll för samhällskritisk personal, och MSB anser därför att det finns skäl för arbetsmiljöverket att återigen pröva förutsättningarna för en dispens från gällande regleverk.”

Även Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund har nu ansökt om dispens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet