Hyresgästföreningen är kritiska till att Förbo avbryter förhandling. Foto: Hyresgästföreningen/SVT

Förbo avbryter förhandling om hyrorna – Hyresgästföreningen kritisk

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bostadsbolaget Förbo vill höja hyrorna med drygt sju procent. Nu har förhandlingarna strandat. För fjärde gången på sju år tar Förbo tvisten vidare.

– Förbo har inte visat någon vilja att förhandla, säger Tommy Dunerstrand, hyresförhandlare på Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

Totalt bor drygt 5 900 hushåll i Förbos fastigheter. Det kommunala bostadsbolaget ägs tillsammans av Härryda, Kungälv och Lerums kommun samt Mölndals stad.

”Inte rimligt”

Hyresgästföreningen vänder sig mot hyreshöjningen på sju procent.

– Vi väntade oss en tuff förhandling i år med tanke på den höga inflationen och de höga energipriserna, men ett så högt hyreskrav kunde vi inte acceptera. Det är inte rimligt att hela kostnadsökningen för Förbo ska bäras av hyresgästerna. Bolaget har en mycket god ekonomi samtidigt som vi vet att många hushåll redan idag har svårt att få sin budget att gå ihop, säger Tommy Dunerstrand, hyresförhandlare på Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

”Står för långt ifrån varandra”

Förbo har avbrutit hyresförhandlingen med Hyresgästföreningen. Nu hamnar tvisten hos Hyresmarknadskommittén, HMK. Enligt Hyresgästföreningen är det fjärde gången på sju år som Förbo väljer att ta tvisten till HMK.

Hanna Holmström Tomic är kommunikationschef på Förbo. Hon tycker att Förbo visat vilja till förhandling och säger förhandlingar hållits både före och efter årsskiftet. Att Förbo avbrutit förhandlingen beror, enligt henne, på att parterna står för långt ifrån varandra.

Hanna Holmström Tomic. Foto: Markus Andersson/Förbo

– När man inte kommer överens så har vi som allmännyttigt bolag möjlighet att skjuta förhandlingen till HMK. Då har vi valt att gå den vägen, säger hon.

Det här är inte första gången det sker. Har ni satt det i system?

– Nej. Vi gör en bedömning från förhandling till förhandling.

Slår tillbaka mot kritik

Peter Granstedt är vd för Förbo. Han tycker inte att höjningen på sju procent är hög med tanke på bolagets ökade kostnader. Så här sa han till SVT i mitten av januari.

– Hade vi fört över alla kostnadsökningar på hyresgästerna är det 15 procent det handlar om.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leif Miebach oroas för kommande hyreshöjning. Foto: SVT

Hyresmarknadskommittén, HMK

Hyresmarknadskommittén instiftades 1957. Där prövas tvister som uppstått i samband med de årliga hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och allmännyttiga bostadsbolag.

Hyresmarknadskommittén består av ledamöter från Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.