Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Madeleine Wiik, förhandlare Hyresgästföreningen ser allvarligt på att fler ärenden hamnar hos Hyresmarknadskommittén. Foto: SVT

Svårare än någonsin att komma överens om hyrorna – i Kungälv är läget fryst

Uppdaterad
Publicerad

Rejält höjda hyror. Så ser buden från bostadsbolag ut på många håll i Västsverige. Och i bland annat Kungälv har de lokala förhandlingarna kört fast. 

– Det är jätteallvarligt, säger Madeleine Wiik, förhandlare Hyresgästföreningen.

Hör hur Hyresgästföreningen och Kungälvsbostäder ser på tvisten i klippet ovan.

Stiftelsen Kungälvsbostäder är Kungälvs största hyresvärd med drygt 2 800 lägenheter. I år vill det allmännyttiga bolaget höja hyran med 6,8 procent.

– Det är kostnadsökningarna under 2022 som är grund till det, säger Hans Kristensson, verksamhetsutvecklare på Kungälvsbostäder.

Hans Kristensson. Foto: SVT

Kritik mot hyreshöjningen

6,8 procent i hyreshöjning tycker Hyresgästföreningen, som förhandlar med Kungälvsbostäder om hyran, är alldeles för mycket.

Nu har förhandlingen med Hyresgästföreningen avbrutits. Kungälvsbostäder har i stället valt att ta tvisten till Hyresmarknadskommittén.

Och det är det fler som gjort. SVT Nyheter Väst har tidigare berättat om förhandlingen som avbrutits av det kommunala bostadsbolaget Förbo. Totalt handlar det om tio förhandlingar i Västra Götaland som gått till Hyresmarknadskommittén, enligt Hyresgästföreningen.

”Högsta noteringen”

Hyresmarknadskommittén medlar och prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingarna. I år har de redan fått in runt 60 ärenden. 

– Det är högsta noteringen som vi hittills har sett, säger Håkan Larsson, chefsekonom på Sveriges Allmännytta. 

Hyresmarknadskommittén består av två ledamöter från Sveriges Allmännytta och två ledamöter från Hyresgästföreningen. Håkan Larsson sitter som en av ledamöterna från Sveriges Allmännytta.

För att hantera alla tvister har Hyresmarknadskommittén tvingats till tätare möten. 

– Vi försöker att beta av ärendena så snabbt det går, säger Håkan Larsson

I klippet nedan förklarar Håkan Larsson varför det är så många tvister i år. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Sveriges Allmännytta

Tvister hos Hyresmarknadskommitén

2023: cirka 60 st hittills 

2022: 37 st 

2021: 51 st 

2020: 36 st 

2019: 14 st

Hyresmarknadskommittén, HMK instiftades 1957. Där prövas tvister som uppstått i samband med de årliga hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och allmännyttiga bostadsbolag. 

Hyresmarknadskommittén består av ledamöter från Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen.

källa: Hyresmarknadskommittén och Sveriges Allmännytta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.