Vid 10-tiden på söndagen gick branden igenom taket på förskolan i Falköping. Foto: Räddningstjänsten Falköping-TidaholmVisa alla (3)
Visa alla (3)

Förskola övertänd i Falköping

Uppdaterad
Publicerad

En före detta förskola brann ner i centrala Falköping. Tjock rök spred sig över staden och räddningstjänsten varnade länge invånarna för att andas in röken.

När räddningstjänsten fick larmet vid klockan sex på tisdagsmorgonen var den två våningar höga träbyggnaden redan övertänd.

– Det är en fullt utvecklad brand. Det brinner fortfarande och det kommer brinna ett bra tag till, berättar Tony Engdahl, stabsbrandmästare på Räddningstjänsten Falköping-Tidaholm till SVT Nyheter Väst vid sjutiden på morgonen.

Väg avspärrad

Polisen har spärrat av hela Odengatan i Falköping. Vad som orsakat branden är ännu oklart men polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

– Det var en väktare som såg svart rök välla ut strax efter klockan sex. Röken sprider sig i centrala Falköping, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson till SVT Nyheter Väst.

Planerade öppna i höst

Byggnaden har tidigare använts som förskola men i dagsläget ska ingen verksamhet pågå i lokalerna. Dock planerade Falköpings kommun att öppna förskolan för 28 barn den 15 augusti.

Så sent som i början av året användes lokalerna som evakueringsboende för ensamkommande flyktingbarn.

Inga människor ska ha kommit till skada i branden och spridningsrisken till andra byggnader ska nu vara minimal enligt räddningstjänsten.

– I och med att det är två våningar i trä så blir det antagligen rivning, säger Tony Engdahl.

”Vårt största problem är röken”

Vid klockan åtta pågår fortfarande ett omfattande släckningsarbete.

– Vårt största problem just nu är att röken sprider sig in bland de centrala delarna i Falköping där folk bor. Röken är ju inte nyttig att inandas och det blåser såpass mycket att vinden driver in röken så det vill vi varna för, säger Perry Malmberg, stabsbrandmästare i Falköping-Tidaholm.

Räddningstjänsten uppmanade boende i centrala Falköping att stänga fönster, dörrar och ventiler och att försöka undvika röken så gott det går.

”Branden har brutit igenom taket”

Strax efter klockan tio hade läget förvärrats.

– Vi har en totalbrand just nu. Den har brutit igenom taket. Men det största bekymret är fortfarande rökspridningen in över Falköping, säger Perry Malmberg.

Vid klockan ett hade byggnaden brunnit ner och endast två styrkor var kvar på plats.

– Byggnaden är totalförstörd och vi har fortfarande rökutveckling, men inte i den mängd som innan.

Branden hade spridit sig till en mindre intilliggande byggnad, men ingen spridningsrisk ska ha förekommit.

När släckningsarbetet är över kommer polisen att göra en teknisk undersökning av brandplatsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer