– Vi har alltid varit noga med att alla ska följa lagar och regler, säger Kalsoom Kaleem, talesperson för Muslimska samverkansgruppen i Göteborg med omnejd som är bekymrad över föreningens agerande. Foto: SVT

Fredagsbön i moské bröt mot pandemilagen – Språkröret: ”Ger en dålig bild”

Uppdaterad
Publicerad

Omkring femtio personer samlades för att be fredagsbön tillsammans i en föreningslokal i Biskopsgården. Nu har föreningen fått Länsstyrelsens första föreläggande med vite för att ha brutit mot pandemilagen. 

– Vi har försökt nå dem men de har inte lyssnat, säger Kalsoom Kaleem, talesperson för muslimska samverkansgruppen i Göteborg.

Det var i början av april som polisen informerade Länsstyrelsen om att det pågick verksamhet i föreningslokalen i Biskopsgården med många människor som samlades.

Efter tillsyn konstaterade Länsstyrelsen att det hölls fredagsbön med ett femtiotal personer både i och utanför föreningens lokal, något som P4 Göteborg var först med att berätta.

50 000 kronor i vite

Enligt den tillfälliga pandemilagen får max åtta personer delta i en allmän sammankomst. Dit räknas även religionsutövning. Nu riskerar föreningen att få betala 50 000 kr om de fortsätter att bjuda in till fredagsbön.

– Om de fortsätter att bryta mot lagen kommer vi höja vitesbeloppet, säger Lotta Sahlin Skoog som är tillsynsstrateg på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Har försökt föra dialog

De flesta moskéer i Göteborg har varit stängda för besökare på grund av pandemirestriktionerna. Men föreningen i Biskopsgården har fortsatt hålla öppet för fredagsbön.

Kalsoom Kaleem är talesperson för den muslimska samverkansgruppen i Göteborg med omnejd, där 14 moskéer och muslimska föreningar ingår.

Den aktuella föreningen är inte med i samverkansgruppen, men Kalsoom Kaleem säger att de ändå försökt samtala med föreningen om att de inte ska samla till bön. Detta eftersom flera deltagare söker sig dit när de andra moskéerna är stängda. Speciellt under ramadan.

SVT Nyheter Väst har sökt den muslimska föreningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.