Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se Cecilia Bödker Pedersen, Generalsekreterare på föreningen Storasyster förklara sina farhågor med hovrättsdomen. Foto: Matilda Nyberg/SVT

Föreningen Storasyster kritisk till hovrättsdomen: ”Fler kan bli rädda att anmäla”

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Storasyster är en av flera organisationer som reagerat starkt på den friande våldtäktsdomen mot en tioårig flicka. De är oroliga för huruvida barn i framtiden ska kunna våga berätta om sexuella övergrepp.

– Det första jag tänkte när jag fick höra om domen var att det här riskerar att fler personer blir rädda för att göra en polisanmälan, säger Cecilia Bödker Pedersen, generalsekreterare Storasyster.

I klippet berättar generalsekreterare Cecilia Bödker Pedersen vad de ser att rättsväsendet behöver göra inför framtiden.

Storasyster är en oberoende ideell organisation som erbjuder stöd till de som blivit utsatta för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. De möter varje dag barn som på ett eller annat sätt blivit utsatta för övergrepp och jobbar med att stötta dem i frågan om de ska våga anmäla eller inte.

Kritik mot snippan-dom

– Många som kommer till oss är rädda för att inte bli trodda när de gör en polisanmälan och många uttrycker också en oro för att man inte vet hur en rättsprocess går till, säger Cecilia Bödker Pedersen.

Ställs för höga krav på barnen

Västra Hovrätten friade en man i 50-årsåldern då man varit osäker kring hur ordet ”snippa” ska tolkas. Att det ställs så höga krav på barn och exakt vilka ord de använder i rättsprocesser anser Storasysters generalsekreterare vara orimligt. 

– Just den här domen riskerar att få ungdomar att tro att de måste göra precis allting rätt och så ska det ju inte vara. Du som brottsutsatt ska kunna gå till polisen och säga ”jag har blivit utsatt för brott” och sen ska det tas om hand.

Hovrättslagmannen Åke Thimfors, en av de fem som dömde i målet, vill inte ställa upp på en bandad intervju, men försvarar domen.

Han uppger att de inte hade möjlighet att ställa klargörande frågor till flickan och att åklagaren hade behövt presentera ytterligare bevisning för en fällande dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot snippan-dom

Mer i ämnet