Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Joakim Olsson föddes med hjärt- och lungfel. När pandemin kom isolerade han sig, nu har arbetsgivaren byggt ett eget utrymme för honom. Foto: Richard Veldre/SVT

Joakim fick rum för en miljon – för att skyddas mot covid

Uppdaterad
Publicerad

Plåtslagaren Joakim Olsson föddes med ett hjärt- och lungfel och kan bli allvarlig sjuk av en vanlig förkylning. Att smittas av Covid-19 skulle kunna betyda döden. När pandemin tog fart tvingades han isolera sig med sin familj. Men då ryckte arbetsgivaren in.

Hör Joakim Olsson och ägaren Christel Örtengren om beslutet.

I sitt arbete på bilverkstaden i Högsäter i Färgelanda kommun träffade Joakim Olsson många kunder och han insåg snabbt att han inte kunde arbeta vidare när pandemin kom 2020. Anledningen är att han föddes med ett hjärt- och lungfel, minsta förkylning kan göra honom allvarligt sjuk. Att bli smittad av covid-19 kunde vara livshotande.

I stället isolerade han sig tillsammans med sin fru och två barn i april.

Kök och toalett

Familjen tvingades leva på föräldrapenning eftersom regeringen vid denna tidpunkt inte bestämt om personer som inte kunde arbeta på grund av riskeras att smittas kunde få bidrag.

Men arbetsgivaren valde då en udda lösning så att Joakim Olsson kunde komma tillbaka till arbetet. Man valde helt enkelt att bygga en helt separat avdelning, med eget kontor, kök och toalett.

Varje vecka kommer vi åka ut och träffa nya personer som får berätta hur pandemin påverkar deras vardag. Vill du att pandemipatrullen ska besöka dig? Hör av dig till oss via formuläret nedan – eller skicka in en egen video, så kanske det är just DIG Pandemipatrullen åker till härnäst!

Klicka här för att komma till frågeformuläret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pandemipatrullen i Väst

Mer i ämnet