– Det blir ett jätteinkomstbortfall för oss, säger frisören Monica Ajnestig. Foto: TT/SVT

Företag tvingas stänga under EU-toppmötet

Uppdaterad
Publicerad

De företag som ligger innanför, eller bredvid, avspärrningarna på Eriksberg under EU-toppmötet kommer tvingas hålla stängt. Men någon ersättning för förlorad inkomst är det inte tal om enligt polisen.

Flera företag på Eriksberg kommer tvingas stänga i tre dagar på grund av EU-toppmötet i Göteborg den 17 november. Anledningen är att polisen, från och med onsdag, spärrar av flera gator runt Eriksbergshallen där toppmötet ska hållas.

– Det blir ett jätteinkomstbortfall för oss. Det är tre dagar och det är väldigt mycket för ett litet företag som vi är, säger Monica Ajnestig, som driver en frisörsalong precis bredvid avspärrningarna på Eriksberg.

Trots att frisörsalongen ligger utanför avspärrningarna uppmanar polisen dem att hålla stängt. Anledningen är att framkomligheten i området kommer vara mycket dålig.

– På onsdag och torsdag behöver vi inte hålla stängt sa polisen men kunderna avbokar. De vill inte komma hit. Vi är tvungna till att stänga, säger Monica Ajnestig.

Ingen ersättning

Ytterligare en drabbad näringsverksamhet är restaurang Sjöporten, som ligger innanför avspärrningarna. Där får ägaren lov att ha öppet under lunchen, då för att servera polis- och säkerhetspersonal. Men någon kvällsservering blir det inte.

Och någon ersättning för förlorade intäkter blir det inte, meddelar polisen.

– Det är inte så bra. Vi är ett litet företag och vi är beroende av alla dagar och alla eftermiddagar som vi kan få, säger Nidal Aslan, ägare till restaurang Sjöporten.

Även Eriksbergs vårdcentral ligger innanför avspärrningarna. Där stänger man helt i tre dagar, med undantag för att patienterna fortfarande kommer kunna ringa till vårdcentralen för rådgivning. 

– Jag räknar med att ingen ska komma i kläm. Men det kommer innebära att man får söka på andra ställen och kanske ta sig någonstans när det redan är svårframkomligt, säger Annika Robinson, vårdcentralchef.

Måste spärra av

Erik Nord, polisområdeschef för Storgöteborg, säger att området behöver spärras av för att polisen måste kunna garantera säkerheten för de skyddspersoner som är på Eriksberg under toppmötet.

– Vi kommer samla hela Europas stats- och regeringschefer på en plats. Det går inte att bara spärra av de timmarna när de är på plats, utan vi måste spärra av innan och undersöka området. Och då får det de här konsekvenserna, säger han. 

Någon ersättning för förlorade intäkter till de företag som tvingas hålla stängt kan det inte bli tal om, enligt Erik Nord, även fast han har förståelse för att de är missnöjda.

– Vi har ingen möjlighet att betala ut ersättningar för sådant utan det ingår i livets affärsplan på något sätt. Det blir knepigt om vi ska börja beräkna vilka  som ska få ersättningar och vilka som inte ska få det. Det kanske sitter folk i flera timmar i trafikkö till följd av att vi har tagit ett beslut, ska de omfattas av ersättning eller inte? Grunden är att det allmänna inte betalar ut, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.