EU-toppmötet halverade trafiken på E6:an

Uppdaterad
Publicerad

Bilister verkar ha lytt uppmaningen om att hålla sig borta från vägarna. Trafikverkets mätningar visar att antalet fordon halverats på E6:an in mot Göteborg under EU-mötet.
– Det har varit som en tidig lördagsmorgon eller sommarmorgon att köra i staden i dag, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

Under fredagen har Trafikverket gjort mätningar på E6:an vid Klareberg, några kilometer norr om Göteborg på Hisingen. Jämfört med en vanlig vardag har 49 procent färre fordon passerat där under EU-mötesdagen.

– Det märks tydligt, så här stor minskning har vi inte en vanlig dag, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

Inför EU-toppmötet den 16-17 november gjorde polisen klart att de med kort varsel behöver stänga broar, tunnlar och vägar för att säkert kunna transportera EU-politiker genom staden. Tidigt gick de därför ut med en uppmaning till allmänheten om att hålla sig borta från vägarna och om möjligt, jobba hemifrån.

Ensamkörning i Tingstadstunneln

En uppmaning som många verkar ha lystrat till. Presskommunikatör Katarina Wolffram på Trafikverket var en av dem som inte ville riskera att bli fast i trafiken och jobbade under fredagen hemifrån. Under dagen har hon fått rapporter från vänner och kollegor som gett sig ut i trafiken. 

– De har berättat att de i stort sett kört helt ensamma genom Tingstadstunneln, det tillhör ju inte vanligheterna, säger Katarina Wolffram.

Genom Tingstadstunneln kör dagligen i genomsnitt 120. 000 fordon. Några mätningar i tunneln har Trafikverket inte sammanställt för toppmötesdagen, men man kan tänka sig att trafiken minskat mycket även där.

– En stor del av trafiken som kommer från E6:an passerar ju tunneln och tänker man sig en halvering även där så blir det ju 60 000 färre bilar, det är otroligt många, säger Katarina Wolffram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-toppmötet

Mer i ämnet