Foto: SVT/TT

Trafikkaos väntar under EU-toppmötet i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

EU-toppmötet i Göteborg den 17 november innebär en av de största polisinsatserna i svensk historia. På grund av det massiva säkerhetspådraget kommer vägar att stängas av och nu råder kommenderingschefen Erik Nord allmänheten att helt undvika göteborgstrafiken i samband med mötet.

Fredagen den 17 november kommer stats- och regeringschefer från EU:s 28 medlemsländer samlas i Eriksbergshallen på Hisingen i Göteborg för ett möte om rättvisa arbetsvillkor och tillväxt. Totalt är 180 personer inbjudna, bland dem flera representanter från arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer i Europa.

Under onsdagen höll Polisen ett stormöte tillsammans med Säkerhetspolisen som en del i förberedelserna inför EU-toppmötet. Säkerhetspådraget kommer att bli massivt och enligt Erik Nord, som är polisens kommenderingschef under mötet, så handlar det om en av de största polisinsatserna i svensk historia.

– Vi lever i en värld med terrorhot och den stora delen för oss handlar om att skydda de personer som är på mötet. Det finns ett oerhört högt skyddsvärde när de samlas på ett och samma ställe och det måste vi ta höjd för, säger Erik Nord.

Inga nya kravaller väntas

Samtidigt finns i dagsläget, enligt Erik Nord, inga signaler om att göteborgarna kommer få se några allvarliga ordningsstörningar inne i centrala Göteborg till följd av demonstrationer, så som det såg ut i samband med kravallerna under EU-toppmötet 2001.

– En månad före mötet den gången hade vi en ganska klar bild om att våldsbejakande demonstranter skulle komma hit, i dagsläget har vi inte det, säger Erik Nord.

Så varför den här gigantiska polisinsatsen?

– Det är helt motiverat att lägga så här stora polisresurser på att skydda personerna på mötet. Bara att köra dem mellan de olika platserna kräver enorma resurser.

Stora trafikstörningar

Och det är det sistnämnda som Göteborgs trafikanter kommer att märka av. Redan när toppolitikerna anländer till Landvetter flygplats torsdagen den 16 november för att köras in mot centrum kommer vägar att stängas av.

Foto: SVT

De största trafikstörningarna väntas dock under mötesdagen när deltagarna ska transporteras från hotellet Gothia Towers i centrala Göteborg ut till Hisingen.

– Det blir en timme där då vi i princip kommer att kortsluta trafiken runt Göteborg för att ha vägarna öppna för att kunna köra dem. Då kommer den övriga trafiken i huvudsak att stå still och då räknar vi med köer som kommer att växa 800 meter i minuten, säger Erik Nord och fortsätter:

– Nära anhöriga till mig kommer att ta ledigt från jobbet de här dagarna och har man möjlighet till det så tycker jag det är ett råd man ska ta till sig.

Hur blir det på fredagseftermiddagen när mötesdeltagarna ska ut mot Landvetter igen?

– Vi vet inte riktigt när på fredagen det blir men även då får vi stänga av trafiken för att inte ha skyddspersoner som sitter fast i långa köer. Och det är ju köer här en normal fredag i Göteborg så ni kan ju föreställa er att det kommer bli jättekomplicerat för allmänheten. Det bästa man kan göra är att undvika göteborgstrafiken under både torsdagen och fredagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-toppmötet

Mer i ämnet