Foto: Göteborgs hamn

Larm om förhöjd radioaktivitet i hamnen

Publicerad

Räddningstjänsten larmades till hamnen i Göteborg efter att de vid lunchtid mätt förhöjt radioaktivt värde.

Räddningstjänsten larmades klockan 11.30 till Göteborgs hamn efter att man uppmätt förhöjda radioaktiva värden.

– Vi är på plats och håller på att själva mäta värdena nu. Jag vet inte när vi får resultatet, säger Peter Zettersten på räddningstjänsten.

Enligt räddningstjänsten gick det inte ut någon varning till allmänheten om det förhöjda värdet och det var ingen fara för allmänheten.

Handmätare gjorde utslag

Stefan Strömberg, kommunikatör på på Göteborgs hamn uppger för SVT Nyheter Väst att det är ett mätinstrument som gett utslag på förhöjda värden.

– Det är något form av mätinstrument som visat någon form av förhöjd strålning. Räddningstjänst, polis och vår personal är där och utvärderar situationen och ser om det har hänt något eller om det är något fel på mätinstrumentet, säger han.

Hur upptäcktes det här?

– Det som hände var att det var en säkerhetsvakt som gick sin rond. Han har då en handmätare med sig som ger utslag på förhöjd nivå. Då larmar han på detta. Räddningstjänst och polis kallar i sin tur dit specialister med finare mätinstrument.

Värden nere på normal nivå

Hanteras radioaktivt material i den aktuella hamnen?

– Nej, det ska inte finnas någon radioaktiv hantering i Skarvikshamnen, så vi har många frågetecken just nu. Jag fick precis höra att de har gjort en ny mätning precis med ett lite skarpare instrument, som visade väldigt lågt värde, men vi ska mäta med ytterligare ett verktyg för att vara säkra.

Polisen uppger för GP att man inlett en så kallad särskild händelse med anledning av larmet, och att polisens bombskydd bevakar händelsen. Vid 12.30-tiden uppger polisen att radioaktiviteten åter var nere på en normal nivå och att man nu ska undersöka vad som kan ha orsakat det högre värdet.

Insatsen avbröts

Strax efter klockan ett på fredagen gick räddningstjänsten ut med att insatsen avslutades. Samtidigt gick sms ut till vissa av de anställda i hamnen med samma information.

Göteborgs Hamn kommer att fortsätta göra mätningar under eftermiddagen och kvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer