Marcus Nohlberg menar att det är knepigt att reda ut vem som har rätt till det offentliga rummet. Foto: TT/Högskolan i Skövde

Forskare: Det är väldigt knepigt

Publicerad

Med digitala samlarfigurer utlagda på ställen som kan vara både farliga och otrevliga så väcks debatten om vem som egentligen har rätten till det offentliga rummet.

Marcus Nohlberg är doktor i internetsäkerhet på Skövde högskola och han följer den nya utvecklingen med Pokémon Go med stort intresse. Att små låtsasfigurer slumpmässigt läggs ut på platser i den verkliga världen är ett nytt fenomen.

Vem är det egentligen som äger det offentliga rummet?

– Det är ju ingen som gör det. Egentligen skulle man kunna argumentera att de som gett ut spelet äger det, eftersom de skickar ut folk på uppdrag i sitt spel. Men för att klara de uppdragen måste de befinna sig i den fysiska världen och den äger inte de som gett ut det här. Så egentligen är det väldigt knepigt, säger Marcus Nohlberg.

Dödsfall i Danmark

Spelet Pokémon Go har lagt en digital värld i den fysiska världen och därmed placerat ut samlingsfigurer på alla typer av platser. Något som blivit problematiskt på såväl järnvägsspår, som flygplatser och sjukhus. Dessutom har spelet lett till både dödsfall i Danmark och en spetsning av en man i Stockholm.

Svårt juridiskt

Rent juridiskt är det inte prövat vilket ansvar som gäller när digitala produkter placeras på olämpliga ställen i den riktiga världen men Marcus Nohlberg ser framförallt andra problem.

– Det här är ju i allmänhet företag som är baserade i ett annat land än Sverige. Så de har ingen juridisk motpart här. Frågan är då om det är olagligt för, låt oss säga ett amerikanskt företag, att placera ut saker på platser i Sverige där man inte får placera ut det, och hur sätter vi dit någon för det? säger doktorn i internetsäkerhet vid Skövde högskola Marcus Nohlberg. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.