Forskare: Överbeläggningar kan bidra till ökad dödlighet

Uppdaterad
Publicerad

Forskaren Björn af Ugglas tycker att utvecklingen med allt färre vårdplatser på sjukhusen gått för långt. Överbeläggningar tillsammans med överbelastade akutmottagningar riskerar att bli en dödlig kombination.

– Jag är övertygad om att det finns flera sjukhus där man behöver öppna fler vårdplatser för att skapa en säkerhetsventil. 

I klippet ovan berättar Björn af Ugglas om vad vårdplatsbristen kan få för konsekvenser. 

I stort hela Europa har vårdplatserna minskat under de senaste 20 åren. Längst har utvecklingen gått i Sverige där vårdplatserna minskat från 3,6 vårdplatser per 1 000 invånare vid millennieskiftet till två i dag. 

Ökad risk för död 

Björn af Ugglas är doktor i medicinsk vetenskap vid Karolinska Institutet och verksamhetsutvecklare på Karolinska universitetsjukhuset. I en SNS-rapport som bygger på hans doktorsavhandling undersöks hur patientsäkerheten påverkas av överbelagda akutmottagningar och vårdplatsbrist. 

– Vi har två studier där vi tittat på över två miljoner patientbesök i båda studierna. Där ser vi ett samband mellan överbelastade akutmottagningar och en ökad risk för död. 

Den första studien visar att det finns en koppling mellan överbelastningar på akutmottagningarna i Region Stockholm och en ökad dödlighet under åren 2012 till 2016. Det handlar om motsvarande 125 dödsfall under fem år.

”Ökar belastningen” 

Men forskarna har inte hittat samma samband på alla sjukhus som studerats. I Region Skåne syntes blandade resultat medan det i Region Östergötland inte hittades något samband mellan överbelastning på akutmottagning och ökad dödlighet. Dessa både regioner hade dock lägre beläggningsgrad, 92 respektive 81 procent, än Stockholms 101 procent.

I SNS-rapporten så lanserar Björn af Ugglas en teori om att en hög beläggningsgrad på sjukhusen förstärker sambandet mellan överbelastade akutmottagningar och en ökad dödlighet. 

Björn af Ugglas ser tillgången på vårdplatser som mycket viktigt för patientsäkerheten. 

– Bristen på vårdplatser ökar belastningen på våra akutmottagningar.

SNS

SNS står för Studieförbundet Näringsliv och Samhälle och grundades 1948 av enskilda personer i svenskt näringsliv med intresse för samhällsfrågor. SNS beskriver sig som en ideell förening som sammanför företrädare för näringsliv, förvaltning, akademi och politik. 

Verksamheten innehåller forskning, möten och utbildningar om centrala samhällsfrågor. Bland medlemmarna finns både företag och myndigheter.  

Enligt SNS tar organisationen inte ställning i policyfrågor. 

Källor: Nationalencyklopedin och SNS 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.