Jenny Lovebo är universitetslektor vid Linnéuniversitetet i Växjö. Foto: SVT/Linnéuniversitetet

Forskare: Skogsmiljö minskar stress hos människor

Uppdaterad
Publicerad

Är du en av alla svenskar som hittat ut i skogen nu under coronapandemin? Då kanske du hakat på den relativt nya trenden skogsbad. Det handlar inte om ett vanligt bad, och heller inte om en promenad i skogen, utan att stilla ta in skogens atmosfär. Nu har skogen som terapiform blivit föremål för ny svensk forskning.

I klippet hör du universitetslektor Jenny Lovebo berätta om sin pågående forskning.

Att du blir mer harmonisk och mindre stressad av att vistas i naturen har du kanske hört förut. Men nu visar ny svensk forskning att även tillvägagångssättet kan påverka hälsan. Jenny Lovebo är lärare på sjuksköterskeprogrammet på Linnéuniversitetet i Växjö, och hon har varit med och lett en studie om hur skogsbad kan bidra till människors välmående.

Coronaviruset i Västsverige

– Det här skulle kunna vara en relativt billig, enkel och okomplicerad behandlingsmetod. Särskilt kanske för stressrelaterade sjukdomar. Man blir mer avslappnad i skogen, säger Jenny Lovebo som är lektor på Linnéuniversitetet i Växjö.

Stilla vistelse i skogen

Ett skogsbad är inte motion, utan handlar om att vara medvetet närvarande och ta in skogens atmosfär.

Hur ska jag gå tillväga för att skogsbada på bästa sätt?

– Bara gå ut i närmsta skog och börja vända fokus utåt, så att säga: Var är jag? Vad gör jag?, säger Jenny Lovebo.

I klippet nedan ser du Laurence Nachin guida SVT:s reporter i hur ett skogsbad kan gå till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet