Maria Tyrberg, forskare vid Göteborgs universitet. Foto: GU / SVT

Forskare: Tiggeriutspel ligger rätt i tiden

Uppdaterad
Publicerad

Att göteborgsmoderaterna går ut och vill ha ett tiggeriförbud är helt i linje med vad de borgerliga väljarna vill. Det är också ett sätt att locka tillbaka väljare från SD. Det menar Maria Tyrberg, doktorand vid Göteborgs universitet.

Det var GP som först skrev om att Moderaterna i Göteborg, med Jonas Ransgård i spetsen, tänker lägga förslag i kommunstyrelsen om ett tiggeriförbud i de centrala delarna av staden.

– Flera göteborgare och besökare känner sig ofredade av tiggarna, säger han till tidningen.

Maria Tyrberg, som bland annat forskar om attityder kring invandring och integration vid statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet säger att utspelet är logiskt.

– Tidigare var tiggeriförbud en kontroversiell fråga. Numera är en majoritet av de borgerliga väljarna för ett förbud. Jag ser det som ett sätt att gå den egna väljarbasen till mötes, säger hon.

Undersökning ger stöd

Dessutom handlar utspelet förmodligen också om att locka tillbaka väljare som flytt från Sverigedemokraterna.

– SD-väljarna är de som är allra mest för ett tiggeriförbud. Det är klart att man tilltalar dem med det här förslaget, säger Maria Tyrberg.

2016 gjordes en SIFO-undersökning i samarbete med Svenska dagbladet. Den visade att hälften av svenskarna är för tiggeriförbud. En stor majoritet av de borgerliga väljarna är för det. Vad gäller just moderatväljarna visade sig 70 procent vara för ett förbud.

Bland SD:s väljare är hela 94 procent för ett tiggeriförbud och bland de rödgröna väljarna är bara var fjärde för ett förbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.