Jonas Ransgård, (M), vill återigen förbjuda tiggeri i Göteborg. Foto: SVT

Göteborgsmoderaterna vill förbjuda tiggeri

Publicerad

Nu vill Göteborgsmoderaterna än en gång driva frågan om ett tiggeriförbud i centrala staden. Trots att andra kommuner fått nej med hänvisning till att förbudet strider mot lagen.

Det är GP som har intervjuat moderatledaren Jonas Ransgård. Han berättar om ett förslag som kommer att presenteras för kommunstyrelsen under onsdagen och som går ut på att ”förbjuda all passiv insamling av pengar kring centralstationen, Nordstan, Brunnsparken, Kanaltorget och Gustaf Adolfs torg”.

Ransgård säger till tidningen att flera göteborgare upplever sig bli ofredade när ”de uppvaktas närgånget” av tiggare.

– Människor ska inte behöva dra sig för att vänta på bussen eller tåget bara för att man gång på gång blir ombedd om pengar, säger han.

Frågan har redan prövats i de två moderatledda kommunerna Vellinge och Sala. Båda har fått nej av länsstyrelsen som anser att tiggeriförbud inte är förenligt med ordningslagen.

”Populistiskt förslag”

Göteborgsmoderaternas förslag får kritik av Räddningsmissionen i Göteborg.

– Det är inte bara empatilöst utan även ohederligt, säger Ulrika Falk, verksamhetsansvarig för Räddningsmissionens arbete för utsatta EU-modborgare till GP.

Enligt Ulrika Falk är förslaget populistiskt.

– Att kriminalisera utsatta människor är bara ett sätt att gömma undan fattigdomen så folk slipper se den, säger hon bland annat till tidningen.

Det här är andra gången Moderaterna i Göteborg lämnar förslag om tiggeriförbud. Även 2015 presenterade man ett liknande förslag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet